Начало Formula E News Касиди спечели второто състезание в Лондон, Енвижън Рейсинг стана шампион при отборите

Касиди спечели второто състезание в Лондон, Енвижън Рейсинг стана шампион при отборите

104
0
Ник Касиди
Ник Касиди, снимка Формула Е

Ник Касиди спечели второто състезание в Лондон. Пилотът на Енвижън Рейсинг потегли от полпозишън и доминираше през цялата надпревара на мокрото улично трасе. Благодарение на този успех, Касиди помогна на своя тим да спечели отборната титла. Втори финишира Мич Еванс (Ягуар Рейсинг). Трети остана новият световен шампион във Формула Е Джейк Денис (Андрети).

Лондон прие 15-тия и 16-тия кръг от сезон 2022-23 във Формула Е. Столицата на Великобритания закри тазгодишната кампания, в която се използват болиди от новата генерация Gen3. Състезанията се проведоха на улична писта с дължина 2.09 км и разположена в изложбения и международен конгресен център „ExCeL“

Касиди спечели втори пореден полпозишън на уличната писта в Лондон. Състезателят на Енвижън Рейсинг отпадна от вчерашния старт и подари титлата на Денис. Въпреки това, новозеландецът искаше да завърши сезона на най-високо ниво и да помогне на своя тим да спечели световната титла при отборите. Междувременно стана ясно, че Робин Фрайнс напуска отбора на Abt Cupra след само един сезон, изпълнен с контузии и редица затруднения

Началото на последното състезание за сезон 2022-23 във Формула Е бе отложени заради поройния дъжд, който се изля на част от пистата в Лондон. Трасето в британската столица има както открита, така и закрита част, където се намира и старт-финалната права.

Състезанието в Лондон започна зад колата на сигурност, която направи три обиколки на трасето. След това пилотите заеха своите позиции на решетката и се подготвиха да стартират. Малко след това колата за сигурност се върна, за да бъдат направени още две обиколки на пистата. После бе развят червен флаг и състезанието бе спряно.

Половин час по-късно автомобилите отново се наредиха зад автомобила за сигурност и направиха две обиколки. В същото време рейс контролът обяви, че надпреварата ще започне с летящ старт заради трудните метеорологични условия в Лондон. Касиди поведе колоната, следван от Еванс, Нато и Денис.

Касиди задържа първото място след преполовяването на втория старт в Лондон. Новозеландецът бе следван от Еванс, Денис, Нато, Вандоорн, Бърд, Мюлер, Буеми, Верлайн и Тиктъм. Британецът направи изпреварване срещу Мортара.

Касиди продължи да контролира събитията и във втората половина на надпреварата в Лондон, следван от Еванс и Денис. По-назад Жан-Ерик Верн имаше проблем и влезе в бокса за смята на гуми. Състезателят на DS Пенске бе затворен с обиколка от лидерите. Междувременно рейс контролът добави четири обиколки към състезателната дистанция, докато Буеми мина доста агресивно през единия от бордюрите на пистата в Лондон

Касиди в крайна сметка запази лидерската позиция до края на последния старт за годината във Формула Е. Новозеландецът пети успех в кариерата си и помогна на Енвижън Рейсинг да стане шампион при отборите. До него на подиума се качиха Еванс и Денис.

Четвърти финишира Норман Нато (Нисан), следван от Щофел Вандоорн (DS Пенске), Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг) и Сам Бърд. Британецът приключи престоя си в отбора на Ягуар Рейсинг. Топ 10 в старт №2 в Лондон допълниха Нико Мюлер (Abt Cupra), Дан Тиктъм (NIO 333 Racing) и Паскал Верлайн (Порше).

Денис завърши на първа позиция в крайното класиране за сезон 2022-23 във Формула Е. Британецът записа актив от 229 точки. Втори е Касиди със 199. Челната петица допълниха Еванс, Верлайн и Верн. При отборите Енвижън Рейсинг зае първата позиция пред Ягуар Рейсинг и Андрети.