Начало Други Kawasaki официално обявиха, че се отказват от участие в MotoGP през...

Kawasaki официално обявиха, че се отказват от участие в MotoGP през сезон 2009

29
0

Японският мотоциклетен производител Kawasaki най-накрая официално потвърди, че няма да вземе участие през новия сезон в мотоциклетната Гран При. Също както сънародниците им от тимовете на Honda във Формула 1 и Suzuki и Subaru във Световния рали шампионат, зелените бяха поразени от разрастващата се Световна финансова криза.

Ефектът от бушуващата финансова криза в глобалната икономика е от особено значение, затова на нас ни е нужен по-продължителен период за възстановяване.
това гласи официално изявление на компанията. В него се казва още – При нас възникна нуждата от експедитивно пренасочване на ресурсите ни, затова ние решихме да се откажем от участие в тазгодишния шампионат.

Разходите, които тима влагаше за да се бори с конкурентите си от Yamaha, Suzuki, Honda и Ducati възлизаха на близо 30 милиона британски паунда. За съжаление обаче продажбите на уличните мотоциклети на компанията се повлияха от неблагоприятния финансов климат и това накара компанията да преосмисли участието си в MotoGP. Така бъдещето на зелените машини в мотоциклетната Гран При остава неясно, докато ситуацията не се промени.

Катсухиро Сато допълва-
Това е решение, което обмисляхме още от средата на м.Декември. И докато ситуацията не се подобри е много трудно да кажем дали ще се завърнем.

През изминалите години тимът така и не постигна особено окуражаващи резултати, като единственият по-сериозен успех беше второто място на Ранди Де Пюне в Япония през 2007-ма година.

При така развилата се ситуация без пилотско място в шампионата остават и пилотите на тима – Джон Хопкинс и Марко Меландри, като това се случва броени седмици преди началото на новия сезон. Така на стартовата решетка на първото състезание в Катар на 12-ти Април ще се наредят само 17 мотоциклета.