Начало Други Кенел: Брои се само крайната победа

Кенел: Брои се само крайната победа

42
0

След успеха си през 2009 г. в Пежо се надяваха на нов триумф в 78-ото издание на 24 часа на Льо Ман. Френската компания обаче претърпя сериозен удар, въпреки което директорът на спортния департамент Оливие Кенел бе убеден, че решителната битка ще се проведе догодина.

Пежо имаха всички основания да вярват в успеха си. След квалификацията окупираха първа редица, спечелвайки четвърти пореден полпозишън. 908 бяха първите четири коли на грида, които и поведоха на старта. Счупено окачване обаче извади първия заводски автомобил в 17:28 часа местно време и първите разочаровани лица в бокса бяха тези на Себастиен Бурде, Педро Лами и Симо Пажно.

Последва повреда в №1 и смяната на алтернатор прати колата по-назад в колоната, като по този начин №2 излезе напред и води през голямата част от тазгодишните 24 часа. Рано сутринта в 7:02 чака обаче счупен двигател сложи край на мечтата за Никола Минасян, Франк Монтани и Стефан Саразен. Монтани, който бе зад волана при появата на проблема, не можеше дълго време да се откъсне от своето 908, докато от бокса не му потвърдиха окончателно по телефона, че надпреварата му е приключила окончателно.

Надеждите за добро представяне на завоските коли останаха в екипажа с №1 – Антъни Дейвидсън, Марк Жене и Александър Вурц. Тримата караха невероятно заради по-ранното си изоставане – като на квалификацията, а най-бързата обиколка от състезанието бе на Дейвидсън. Два часа преди финала обаче нов проблем с мотор съсипа и техните усилия, съвсем малко преди Жене да смени Вурц за последните 60 минути от надпреварата. Грижите с агрегатите бяха толкова сериозни, че и частното 908 на Орека не завърши поради повреда на двигател.

– 908 HDi FAp не е имало толкова проблеми с мотори от дебюта си – изумен бе техническият директор на Пежо Спорт Бруно Фамен.

Кенел от своя страна до последно не изгуби надежда, но разочарованието надделя и в неговите очи в края на състезанието.

– Започнахме с наистина страхотно темпо срещу много силен съперник. Бяхме по-бързи от тях, но не и толкова издръжливи. А се брои само крайната победа, не максималната скорост. Постигнахме четири поредни двойни успеха и сме наясно, че нямаше как това да продължава вечно. За съжаление късметът ни изневери тук. Но ние дадохме всичко от себе си, за да победим – бе емоционалният коментар на Кенел. – Утре ще анализираме какво се обърка. Имаме правото да сме разочаровани, но утре сутринта започваме работа, за да се върнем още по-силни през 2011 г. Сега направихме всичко възможно, но ни победиха. Пежо обаче има човешки ценности и присъствието ни [в това състезание] не зависи от спортните резултати. Имаме подкрепата на всички важни хора, взимащи решения, да натискаме възможно най-твърдо. Показахме кураж и демонстрирахме способностите си. Разочарованието е огромно, но съвестта ни е чиста. Определено трудно приемаме изхода, но пък той е напълно оправдан. Сега трябва да направим така, че това да не се повтаря. Решителната среща ще се играе догодина – оптимистично завърши Кенел.