Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кери: Не сме в бизнеса с подаяния, но ще работим с партньорите...

Кери: Не сме в бизнеса с подаяния, но ще работим с партньорите си, за да намерим път напред

438
0
Чейс Кери
Чейс Кери; снимка: ATP

Главният изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери бе категоричен, че няма да се раздават пари „като бонбони” на отбори и организатори в Гран при. Либърти Медия трябва да подкрепи промоутърите, които ще изгубят единствения си доход – приходите от билети, както и екипите, за да ги запази в спорта. Кери обаче иска да се вземат предвид взаимоотношенията между страните, както и дългосрочните партньорства.

„Няма да се раздават „бонбони” на всички, независимо дали става дума за отбори, организатори или спонсори. Ще очакваме честно отношение и ще се справяме с проблемите като възрастни с очакването, че през 2021 г. нещата са като преди четири месеца”, каза Кери

„Очакваме екипите да предприемат правилни инициативи. Наградният фонд се изчислява по формула, заложена в договорите. Не бихме могли едностранно да го променяме. Той е процент от приходите, приходите падат, така че и наградният фонд ще е по-нисък. Дали бихме сторили нещо, за да подкрепим отделни отбори? Не сме в бизнеса с подаяния, но ще работим с всичките си партньори, за да намерим път напред по добър за всички ни начин.”

По отношение на спонсорите Кери обясни, че се водят разговори относно съществуващите контракти.

Финансовият отчет за първото четиримесечие на 2020 г. показа 84% спад в приходите на Формула 1

Спортът е получил $39 млн. срещу $246 млн. за същия период на предходната година. В Гран при се надяват силата на кризата да започне да отслабва към юли, за когато се планират първи състезания за 2020 г. Кери се надява на сезон с между 15 и 18 старта, което би трябвало да осигури пълно изплащане на договорите за телевизионно излъчване, както и на голяма част от спонсорските пари.

Преговорите за провеждане на състезания обаче не са лесни. Според информация в британската преса от Силвърстоун например искат повече средства, отколкото от Либърти са готови да отпуснат. Собствениците на търговските права във Формула 1 прехвърлиха $1,4 милиарда между свои дружества, от които изплатиха неголеми аванси на някои от отборите и задължения по заеми. Друга част от парите ще са за организацията на състезания. Кери потвърди, че се водят разговори и с писти, които не фигурираха в оригиналния календар за 2020 г.