Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 KERS ще е особено важен в Белгия, твърди Марморини

KERS ще е особено важен в Белгия, твърди Марморини

49
0
Джанкарло Фисикела,Кими Райконен

Ефектът от двигателите върху представянето на болидите ще е значително по-голям на Спа-Франкоршамп, отколкото на други трасета, обяснява шефът на отдела за агрегатите във Ферари Лука Марморини.

Пистата е много интересна и страхотно предизвикателство от техническа гледна точка. Двигателите са особено важни тук, както и на Монца. 10 конски сили могат да се равняват на разлика от 3 десети от секундата за обиколка. Моторите освен това се натоварват максимално за дълги периоди от време точно на тези две трасета, така че издръжливостта трябва да е перфектна. На Спа аероефективността също е от значение и единствено мощен двигател не стига за добро представяне – допълни той.

Тази година отборите ще могат да използват и системата KERS, която липсваше в колите миналия сезон. Това, смята Марморини, определено ще е предимство за състезателите.

През 2009 г. Кими Райконен спечели първата победа за Ферари с тази хибридна система, а това бе важен момент в историята ни. На писта, където мощността е ключов фактор, KERS е особено важен. Точно използването му помогна на Кими преди две години да удържи Джанкарло Фисикела (тогава с Форс Индия) да не го изпревари. Подобно нещо е доказателство колко полезна е системата не само като помощ за изпреварване, но и като средство от защитна стратегия. Вярвам, че и този сезон KERS ще има сериозен принос за представянето ни. Развитието му продължава. Правилата забраняват увеличението на мощността, която доставя, но можем да се трудим върху ефективността и намаляването на теглото – каза още Марморини.