Начало Moto News Кевин Шванц съди СОТА

Кевин Шванц съди СОТА

116
0
Гран при на САЩ,СОТА,Съркюит ъф ди Америкас

Световният шампион в клас 500 куб. см за 1993 г. Кевин Шванц заведе дело срещу пистата Съркюит ъф ди Америкас (СОТА), която още се строи до град Остин в Тексас (САЩ). Там трябва да се проведе Гран при на САЩ от Формула 1 през ноември, а Шванц бе сключил предварителен 10-годишен договор (заедно с Дорна и компанията на вече неучастващия в проекта Таво Хелмунд) за провеждане на МотоGP стартове.

Напускането на Хелмунд, което също се случи със скандал, доведе до сериозни усложнения. Организаторите от СОТА успяха да постигнат ново споразумение с Бърни Екълстоун за F1, но такова за мотоциклетното първенство все още няма. От Дорна съобщиха за разговори, но те не включват Шванц и компанията му. 48-годишният американец твърди също така, че целта е компанията му да не получи заплащане за свършената досега работа.

– Посветих 25 години от живота си на МотоGP. 4 от тях отделих на това да доведа МотоGP в родния си щат Тексас. Съжалявам да го кажа, но СОТА в момента опитват незаконно да ме изтикат от проекта. Вярвам, че това е измама и съответно предприех съдебни действия срещу СОТА. Бях принуден да подам иск, за да защитя правата си, репутацията си и МотоGP. Исках да видя шампионата в Тексас, но не мога да позволя на СОТА да се възползва от мен. Освен това не мога да позволя на новодошли в спорта да дискредитират обичаните от мен дисциплини – се казва в изявлението на Шванц.

В иска не са посочени суми. Дорна и главният изпълнителен директор на компанията Кармело Еспелета не фигурират като ответници в документите.

Ден след новината за началото на съдебното производство, от СОТА коментираха, че адвокатите им все още не са се запознали с исканията. Освен това от пистата твърдят, че Шванц няма договор да промотира Мото GP старт в Тексас според казаното им от Дорна.

– Г-н Шванц никога не е имал споразумение за надпревара от МотоGP на СОТА, както и на която и да е друга писта в Тексас. Може би затова реагира така – от смущение дава неверни твърдения пред съда и медиите – добави говорителката на трасето Джули Лоиньон.