Начало Автомобилни новини КИА Стингър и Стоник с 5 звезди за сигурност

КИА Стингър и Стоник с 5 звезди за сигурност

391
0

Новият спортен седан КИА Стингър и компактният кросоувър Стоник получиха най-високата оценка 5 звезди за сигурност и безопасност от водещата, независима европейска организация – Euro NCAP.

Фастбекът Стингър постигна отлични резултати на проведените тестове за защита на пътници – 93%, на деца – 81%, защита на пешеходци – 78% и системи за безопасност – 82%.

Оборудван с пълен набор от системи за сигурност (Kia’s Advanced Driving Assistance Pack), Стоник получи 93% за защита на възрастни пътници, 84% за защита на деца, 71% за защита на пешеходци и 59% за категория ‘Safety Assist’.

Стингър и Стоник постигнаха максимален брой точки и благодарение на изработените от усъвършенствана високоякостна стомана каросерии, в комбинация от 6 въздушни възглавници за Стоник и 7 въздушни възглавници за Стингър, и богат набор от високотехнологични системи за пасивна и активна безопасност.

Euro NCAP отличи двата модела и заради купето, което остава стабилно в случай на сблъсък с високи нива на защита за всички пътници в автомобила. Системата за автономно аварийно спиране получи максимален брой точки в категория “Safety Assist”.

5-звездните тестове за сигурност бяха проведени за всички модификации в гамата на Стингър, която включва бензинови и дизелови двигатели, както конфигурации от задно задвижване и система 4×4. Всеки модел Стоник, окомплектован със серията системи в помощ на водача – Kia’s Advanced Driver Assistance Pack, също получи най-високата оценка – 5 звезди.

Стингър се предлага с ADAS (Multiple Advanced Driver Assistance Systems), които осигуряват безупречен синхрон на всички функции за максимално удоволствие от шофирането. DAA (Driver Attention Alert) предупреждава водача по време на шофиране. Системата постоянно следи неговите действия и поведението на автомобила с готовност да задейства предупредителен звуков сигнал при отчетено съществено спадане на нивото на внимание по време на шофиране.

Системата за предотвратяване на челен сблъсък FCA (Forward Collision Assistance) с интегриран режим на самостоятелно аварийно спиране AEB (Autonomous Emergency Braking) и функция за разпознаване на пешеходци предупреждава водача за опасността от потенциален сблъсък с друго превозно сродство или пешеходец, като асистира безопасното спиране на автомобила. Интелигентната система за контрол на дистанцията ASCC (Advanced Smart Cruise Control) поддържа постоянно предварително зададената дистанция между Stinger и превозното средство пред него и може да осъществи цялостно спиране на автомобила в натоварен трафик.

Системата за поддържане на траекторията в лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) предупреждава водача чрез звуков сигнал и активно влияе на волана с цел поддържане изрядната позиция на автомобила в избраната пътна лента. Системата за предупреждение за напречен трафик зад автомобила RCTA (Rear Cross Traffic Alert) сканира пространство зад превозното средство при напускане на паркомясто и предупреждава водача със звуков сигнал при установяване на всяко движение.

Around View Monitor with Parking Guidance – Интуитивна система, комбинираща 4 широкоъгълни камери, вградени в предната, задна и странични части на автомобила осигурява птичи поглед на пространството около автомобила. Стингър е снабден и с Driver Attention Warning – система, която следи поведението на шофьора и автомобила. В случай на загуба на концентрация, DAW едновременно алармира и индикира чрез символ на контролния панел.

ADAS технологиите за Стоник включват: Forward Collision-avoidance Assist; Blind-spot Collision Warning with Rear Cross-traffic Collision Warning и Lane Departure Warning. Системата за поддържане на траекторията в лентата на движение LKA (Lane Keep Assist) ще бъде налична за модела Стоник от средата на 2018г. Системата DAW се предлага като опция, а в стандартното оборудване на модела са включени VSM и ESC.

КИА Стингър се предлага на европейските пазари със задно задвижване или система 4×4, и избор от дизелов или бензинови двигатели. Високоефективният 3.3л twin-turbo V6 бензинов мотор с 370 к.с. определя модела като най-мощния и бързо-ускоряващ в историята на марката. Всички модификации са снабдени с 8-степенна автоматична трансмисия и безпрецедентна гаранция от 7г. или 150 000 км.

КИА Стоник се задвижва от гама бензинови и дизелови мотори, конструирани с цел оптимална механична ефективност, пътно поведение и удоволствие от управлението. Всяка модификация на модела е окомплектована с ръчна скоростна кутия и безпрецедентна гаранция от 7г. или 150 000 км.