Начало Избрани Киалами може да попадне в календара на F1 за следващия сезон

Киалами може да попадне в календара на F1 за следващия сезон

1020
0
Киалами, Република Южна Африка
Киалами, снимка Ауди

Киалами може да попадне в календара на F1 за следващия сезон. Преди около два месеца главният изпълнителен директор на спорта Стефано Доменикали заяви, че се надява F1 да се завърне в Южна Африка в близко бъдеще. Идеята бе подкрепена от седемкратния световен шампион Люис Хамилтън.

Първото официално Гран при на Южна Африка в F1 се провежда през 1962 г. Домакин на състезанието е пистата Принц Джордж, разположена край град Ийст Лондон. След сезон 1965 трасето е извадено от календара.

На негово място идва Киалами. Пистата край Йоханесбург прави своя дебют през 1967 г. Първият победител е мексиканецът Педро Родригес. Трасето остава в календара до 1985 г. После се завръща за кратко през 1992 и 1993 г. Тогава конфигурацията вече е коренно различна, за да отговаря стандартите за безопасност на спорта.

Очаква се Доменикали да посети страна в днешния ден. В момента  дискусиите за състезание от Формула 1 продължават с пълна сила според някои източници.

Главният изпълнителен директор на F1 отпътува от Азербайджан и замина за Южна Африка. Италианецът ще проведе разговори за евентуално провеждане на Гран при на Южна Африка. Собственик на трасето е Порше Южна Африка с главен изпълнителен директор Тоби Вентър. Един от организаторите на надпреварата е Уорън Шектър. Той е племенник на световния шампион във Формула 1 от 1979 г. Джоди Шектър.

Доменикали ще се срещне и с южноафрикански политици и правителствени министри, за да се опита да установи дали може да се сключи споразумение за провеждане на състезание от F1. В момента като се обсъжда опцията Киалами да попадне в календара за 2023 г.

Възможността за завръщане на Формула 1 в Южна Африка се дискутира доста отдавна. Корпорацията SA Grand Prix е създадена през 2015 г. Вече над седем години се правят опити за преодоляването на задънената улица в разговорите за събитието.

Преди това Шектър младши заяви, че все още води разговори с F1 и заяви“

Работим усилено за да се опитаме да разработим бизнес план за Южна Африка. Постигнахме добър напредък, но все още има какво да направим. Нещата изглеждат добре, но не са напълно готови.“

Той също така призна, че ако не се стигне до споразумение най-късно до 2024 г. , може да се наложи плановете да бъдат преразгледани.

Не мисля, че бихме искали да продължим след 2024 г. Все още сме загубили надежда следващата година. От друга страна това е малко вероятно поради претоварения календар, обясни Шектър.

От логистична гледна точка сроковете за нас са кратки. Ако трябва да погледнем към 2024 г. , това ще е най-късният срок. Така че, да, не бихме отишли по-далеч.“

Въпреки това F1 може да настоява за дата 2023 г. , тъй като настоящите договори на няколко състезания от календара изтичат след края на настоящата кампания. Сред тях са Франция, Монако и Белгия.

Ако бъде постигнато споразумение за провеждане на състезанието през 2023 г. в Южна Африка, най-подходящите метеорологични условия за провеждане на Гран при ще бъдат през периода март-април и октомври-ноември.