Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими: Няма тайна защо побеждавам на Спа

Кими: Няма тайна защо побеждавам на Спа

70
0

Първа победа за Ферари за сезона извоюва Кими Райконен на пистата Спа-Франкоршамп, 18-а в неговата кариера и 4-а на това трасе. Всъщност единствено миналата година от последните пет финландецът не се качи на най-високото стъпало на подиума. С днешния триумф той се изравни с Джим Кларк по победи на легендарната писта – единствено Михаел Шумахер и Аертон Сена са с повече (съответно 6 и 5).

Шампанското има един и същи вкус на подиума, независимо на кое място си, но чувството на победата определено е различно. Няма обаче някаква тайна, обясняваща защо спечелих тук за четвърти път. Колата ни не бе най-добрата, но напаснахме чудесно компонентите. Зад колата за сигурност мислех основно за това да пазя гумите и температурата в спирачките, за да мога да атакувам [Джанкарло] Фисикела при рестарта. В края на надпреварата, когато изглеждаше, че може да не го удържа, промених малко начина, по който използвах KERS-а си. Целта беше да се защитавам на правата след Ставло – обясни Кими как не допусна да бъде изпреварен от италианския си съперник.

Шефът операции на пистата Крис Дайър нарече фантастичен финландския си пилот.

– Той и Фисикела влизаха едновременно в пита, но нашите момчета успяха и в двата случая да приключат преди съперниците. Днес F60 не бе най-бързата кола, но работата на тима и талантът на пилота извоюваха тази победа, а това е, което се брои – допълни Дайър.

Лука Бадоер обичайно бе в другия край на подреждането. На старта италианецът повреди предните си гуми и до първия си питстоп имаше вибрации в колата. Тогава обаче поведението не бе така добро, както с меката смес на Бриджстоун. Въпреки всичко Бадоер бе доволен, че е подобрил представянето си спрямо Валенсия.