Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими: Подиум е реалистична цел за Ферари

Кими: Подиум е реалистична цел за Ферари

46
0

Спокоен първи ден във Валенсия изкара екипът на Ферари, в който контузеният в квалификацията на Хунгароринг Фелипе Маса бе заместен от Лука Бадоер. Първоначалният избор за мястото на бразилеца Михаел Шумахер също е в Испания, за да оказва подкрепа и на италианския пилот, и на отбора, след като заради проблеми с врата се оказа, че не може да седне в кокпита. Като цяло петъкът протече спокойно за Скудерията, отбеляза шефът на тима Стефано Доменикали.

– Мислите ми и днес са с Фелипе, на когото отново от името на целия отбор искам да пожелая бързо възстановяване. От днес колата с номер 3 е заета от Лука Бадоер, който е изправен пред трудна задача, но може да разчита на подкрепата на всички в екипа ни, а ние вярваме в него – категоричен бе Доменикали. – Като се има предвид колко дълго не се е състезавал и че не познава пистата, първият му ден може да се смята за позитивен опит. Ясно е, че този уикенд е нещо като тест сесия за него – от тази гледна точка трябва да се правят и преценките. Конкретно на тази Гран при на Кими [Райконен] се пада товарът за добър резултат.

Самият Бадоер също остана реалистично настроен относно възможностите пред себе си по време на надпреварата във Валенсия.

– Очаквах труден ден и такъв си и беше – коментира той. – Жизненоважно бе, че не допуснах сериозни грешки, така че изпълних набелязаната програма. Сега може вече да работим по настройките на колата и да ги напаснем към моя стил на управление. Отборът не ми е поставял никакви конкретни цели и съм доволен, тъй като за мен е важно отново да придобия пълна увереност в болида, както и въобще в света на Гран при.

Лука освен това изрично благодари на Михаел Шумахер за присъствието му на трасето. Италианският пилот отбеляза, че за него е от особено значение да може да разчита на немския си колега от чисто човешка гледна точка, а не само за съвети относно техниката.

Доволен от управлението на F60 днес пък бе Райконен, като той отбеляза, че няма смисъл да се правят сравнения според времената от свободните тренировки:

– Както обикновено в петък, те не ни казват кой знае какво. Първата сесия бе доста трудно заради мръсната и хлъзгава писта, във втората ситуацията бе далеч по-добра. Според мен подиум е реалистична цел за нас, въпреки че много зависи от това къде ще се класираме в квалификацията – допълни финландецът.