Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими: PR работата няма да повлияе на решението за 2014; Ред Бул:...

Кими: PR работата няма да повлияе на решението за 2014; Ред Бул: Заплатата му не е проблем

61
0
Валтери Ботас,Естебан Гутиерес,Кими Райконен,Люис Хамилтън,Пастор Малдонадо,Пол ди Реста

Кими Райконен заяви, че изборът му на отбор от Формула 1, в който да кара през 2014 г., няма да зависи от това кой екип ще му възлага най-малко PR работа и допълнителни събития.

Финландският пилот има договор с Лотус до края на настоящия сезон и е фаворит за мястото на Марк Уебър в Ред Бул. В тима от Енстън той се радва на голяма свобода, а шефът на отбора Ерик Булие и съсобственикът Жерар Лопес нееднократно повтаряха, че са създали атмосфера, която определено допада на Кими. В същото време в Ред Бул има доста промоционални и маркетингови събития, изискващи участието на пилотите. Бившият собственик на тим от F1 и настоящ коментатор на ВВС Еди Джордан например изрази мнение, че точно това вероятно е препъни-камъкът в разговорите между мениджърите на Райконен и шампионския екип.

Много се говори за PR-а – носят се слухове, че ние провеждаме десетина мероприятия, докато други екипи имат по сто. Карал съм в повечето топотбори и знам много точно какво се случва, както и че всеки има различен начин да преброи колко дни в седмицата и през уикенда е зает. Сигурен съм (поне от това, което знам), че разликата (по отношение на допълнителните събития) между отделните тимове възлиза на броени дни. И това няма да е решаващ фактор (за взимане на решение) – заяви Кими на пистата Хунгароринг.

Световният шампион за 2007 г. повтори още веднъж (след като обясни позицията си многократно в предходните състезателни уикенди), че ще се ръководи единствено от това кое усеща като правилно за себе си.

Каквото и да е решението, на някой може да му се стори глупаво, но аз да чувствам, че е точно за мен. Нямам представа какво ще стане. Надявам се единствено да е точният избор – почти дословно повтори думите си от предишни изявления Кими.

В същото време от Ред Бул заявиха, че потенциално значително по-високата заплата на финландеца спрямо това какво би взимал другият спряган за кокпита на Уебър пилот – Даниел Рикиардо – не е проблем.

Това не е част от дискусиите. Финансите са важен фактор, но и те биха пострадали, ако не вземеш правилното решение и не печелиш точки – заради разликата между първо и второ или второ, трето, четвърто място в шампионата при конструкторите – заяви шефът на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер.

Той коментира също така представянето на Рикиардо в теста му за Ред Бул. Собственикът на отбора Дитрих Матешиц вече заяви, че е останал впечатлен от австралиеца.

Даниел се приспособи много добре. Имахме възможност да го сравним спрямо Себастиан [Фетел], който кара на следващия ден и той показа чудесно адаптиране. Даниел е много бърз пилот. Това обаче не е единственото изискване, за да си пилот на Ред Бул. Трябва да можеш да даваш добра обратна информация и да работиш с инженерите на наистина добро ниво – особено на прага на нова ера в правилата – допълни англичанинът.

Хорнер заяви, че за всеки пилот би било натоварващо да се изправи срещу Фетел и да се справи с огромните очаквания. Той потвърди, че решението ще бъде взето скоро и ще бъде обявено на Спа или Монца, но не по-късно.