Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими Райконен: Бях убеден, че гумите ще издържат

Кими Райконен: Бях убеден, че гумите ще издържат

40
0
Кими Райконен

Кими Райконен не бе притеснен от издръжливостта на своя Лотус Е21 и доказа днес, че автомобилът е достатъчно добър, за да печели – нещо, на което в отбора се надяваха отпреди началото на шампионата във Формула 1 за 2013 г.

Финландецът направи страхотно състезание на пистата Албърт парк в Австралия и победи съперниците си със стратегия от две спирания в бокса. Мнозинството от противниците бяха избрали три бокса.

Бях убеден, че гумите ще издържат – коментира Кими на подиума на трасето в Мелбърн. – Имах много добър автомобил през целия уикенд, въпреки че не можах да направя каквито и да са дълги серии през зимата. Просто трябва да оцелееш в първите обиколки на първия старт за сезона. Към края все още натисках, защото знаех, че Фернандо [Алонсо] ме настига. Освен това смятах, че ще е необходимо и нещо допълнително, ако завалеше.

Състезанието премина без дъжд – в отделни моменти през втората му половина на трасето само прикапа.

Райконен направи втория си бокс в 35-ата от от общо 58 обиколки. Той сложи отново гуми медиум – с такъв комплект бе направил предишната си серия от 25 тура. Предвижданията от Пирели в началото на уикенда бяха, че по-твърдата смес ще издържи между 22 и 24 обиколки с допълнението, че може и да станат повече с еволюцията на трасето. Финландецът се справи перфектно и не позволи да бъде застрашен до финала. Всъщност той вдигна темпото в последните обиколки и на финала бе на повече от 12 секунди пред Алонсо, като освен това записа най-бързия тур в състезанието два тура преди карирания флаг!

Не знаехме какво точно да очакваме – някои коли бяха изключително бързи в квалификацията, а ние не се класирахме така, както ни се искаше. Но след това отделни пилоти имаха повече проблеми с гумите, отколкото Кими например – бе коментарът на преминалия от Ред Бул в Лотус Киарон Пилбийм.