Начало Автомобили Китай е първата страна с над 20 млн. продадени за година превозни...

Китай е първата страна с над 20 млн. продадени за година превозни средства

28
0
пазар

Китай стана първата страна в света с продадени над 20 милиона превозни средства в рамките на една година. Общата реализация за 2013 г. скочи с 14% до 21,98 млн. броя. От тях леките автомобили са 17,93 млн. (ръст от 16% в сравнение с предходната година), съобщиха от китайската асоциация на автомобилните производители в Пекин.

Всички основни производители са регистрирали рекордни продажби през миналата година в Китай. В същото време местните власти предприеха мерки за ограничаване на замърсяването в страната, тъй като качеството на въздуха се влошава непрекъснато. В Пекин например затегнаха автомобилните квоти, а в Тианджин ограничиха броя издадени шофьорски книжки.

Все повече големи градове поставят ограничения, така че автомобилните производители ще трябва да разчитат на по-малките населени места и вътрешните райони за растеж по-нататък – коментира базираният в Шенжен анализатор на Guotai Junan Securities Co. – Местните пък трябва наистина да подобрят качеството, за да се съревновават успешно с джойнт венчърите и да оцелеят.

Все пак автомобилните концерни не пропускат да отбележат резултатите си на китайския пазар. GM го определят като най-голям за тях и бележат ръст от 11% (3,16 млн. продажби) за 2013 г. Компанията води по брой реализирани коли осем поредни години, но според наблюдатели може да бъде изпреварена от Volkswagen за изминалите 12 месеца. Това ще стане ясно по-късно през януари, след като бъдат обявени официалните данни. VW също подобриха собствения си рекорд в Китай – те имат 2,96 млн. продадени возила за 11 месеца през 2013-та.

Ford се възползваха максимално от популярността на Focus в страната и увеличиха дела си с почти 50% до 935 813 броя. Глобалният лидер в продажбите Toyota пък падна до №6 сред производителите в Китай, но въпреки това също има ръст (9,2%).

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.