Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Китай премислят бъдещето на състезанието си

Китай премислят бъдещето на състезанието си

48
0

Организаторите на Гран при на Китай претеглят плюсовете и минусите на едно евентуално удължаване на договора им във Формула 1 и след 2010 година. Колебанието се е появило поради високите разходи по провеждането на събитието.

Състезанието бе включено в календара през 2004 година, като се вдигна голяма шумотевица около това. Слабите продажби на билети и слуховете, че главният спонсор Синоптек няма да поднови договора си за следващата година, поставят под въпрос бъдещето на състезанието.

Така и един от организаторите е споменал пред новинарската агенция “АФП”, че има шансове състезанието да бъде свалено от календара, щом изтече договорът през 2010 година.

Киу Вайчанг, заместник директор на Шанхайската спортна администрация, казва:

„В момента правим оценка. До следващата година би трябвало да сме готови с окончателно решение.”

„Искаме да създадем една печеливша институция – за нас, за Бърни Еклестън и за организаторите във Формула 1. Ако можем да го постигнем и нашата съвместна работа може да бъде ползотворна, то ще обмислим оставане.”

Разходите за Шанхай може още повече да скочат, ако Еклестън им наложи, че иска състезанието да стане нощно в полза на европейската публика. Киу обаче е на мнение, че подобен ход може и да не е много правилен за Китай.

„В Сингапур… провеждането на нощна надпревара е един добър начин за привличане на туристи в малка държава” – казва той. „И състезанието определено ни хареса, но ние ще трябва сами да си решим дали това ще привлече фенове при нас.”

„Мисля, че Сингапур направи едно уникално събитие по свой собствен начин, но ние трябва да се съобразяваме със собственото си положение.”