Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 „Книжката“ на пилотите в скоро време може да бъде отнемана заради липса...

„Книжката“ на пилотите в скоро време може да бъде отнемана заради липса на точки

89
0
Гари Конъли,Чарли Уайтинг

За първи път от 1994 г. през миналата година пилот пропусна състезание заради опасно поведение на пистата. Тогава наказаният бе Мика Хакинен, а през миналия сезон ФИА наложи тази крайна мярка на Ромен Грожан за предизвикването на масова катастрофа в Белгия на пистата Спа.

Наказанието на Грожан бе сметнато за правилно от повечето експерти, но все пак предизвика много спорове. Пастор Малдонадо също направи неприятно впечатление в няколко състезания и също бе близо до налагането на наказание. Тези проблеми родиха идеята за въвеждането на точкова система, подобна на тази в България и доста други страни в цял свят. Така ако пилот достигне определен брой наказателни точки, той ще бъде наказан да пропусне едно състезание. След него сметката му ще бъде нулирана.

Идеята бе замразена през зимата, но сега отново набира скорост, както разкрива рейс директорът на ФИА, Чарли Уайтинг.

„Идеята ще бъде дискутирана отново“, разкрива британецът. Въпросът е, дали пилоти ще бъдат наказвани за неколкократно превишаване на скоростта в бокса така, както ако се прояви некоректно държание към съперник на пистата.

По-скоро не, разкриват от ФИА и обясняват, че ще се наказват сериозните провинения. Подобни въпроси обаче ще трябва да бъдат сериозно разгледани преди въвеждането на подобна система. Подобна дискусия се е провела тайно през зимата между отборите и федерацията.

„През януари обсъждахме с отборите тези въпроси и получихме широка подкрепа. Нещата обаче не бяха възприети единодушно. Разбира се е много трудно, да се получи и намери правилния баланс. Трябва ли да бъде наказан някой, който три пъти е предизвикал катастрофа? Не всички са напълно сигурни и трябва да се види внимателно, дали системата би функционирала.“

Въвеждането на системата през този сезон изглежда нереалистично, но е възможно да се въведе от 2014 г.

„В течение на годината ще проведем нови дискусии и ще помислим, как може да се стигне до кардинално решение на нещата. Не искаме да се наложи да накажем някой, който не е трябвало да бъде наказан. Изваждането на пилот от състезание е сериозно наказание и трябва да сме сигурни, че той го заслужава.“