Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кобаяши на мястото на Глок и в Абу Даби

Кобаяши на мястото на Глок и в Абу Даби

42
0

Камуи Кобаяши ще кара и в Гран при на Абу Даби за Тойота на мястото на контузения Тимо Глок. Немският пилот претърпя тежка катастрофа по време на квалификацията за състезанието на Сузука в Япония. Първоначалните прегледи показаха само порязване на крака и натъртвания, но впоследствие се оказа, че има и пукнат прешлен. Тимо и лекарите се надяваха, че той ще се възстанови за първия старт на пистата Яс Марина Бей, но германецът няма да има възможност да вземе участие в последния кръг от шампионата на Формула 1 за 2009 г.

Кобаяши дебютира в Гран при в Бразилия, при това участието му се запомни с упорството на японеца, който не отстъпи дълго време позиции на далеч по-опитни съперници с по-бързи автомобили. 23-годишният състезател финишира 9-и на Интерлагос (след наказанието на Хейки Ковалайнен (Макларън) за опасно излизане от питлейна) и дори малко съжаляваше, че не взе точки. В Абу Даби обаче той ще има нов шанс да покаже качествата си.

Искрено съжаляваме за Тимо и за това, че сезонът му приключи по този начин, а бе чудесен и включваше два впечатляващи подиума – каза президентът на Тойота Джон Хаует. – Обсъдихме заедно с него и мениджърите му препоръките на лекарите, след което отборът реши да не поема риск. Камуи се представи добре в Бразилия в трудни условия и сме щастливи, че имаме възможността да го помолим още веднъж да се състезава за екипа ни.

Глок най-вероятно няма да е с тима на Тойота през 2010 г. Екипът все още не е наясно какво ще се случи като цяло с тях, тъй като бюджетът им все още не е одобрен от борда на компанията в Япония. Тимо спечели 24 точки през 2009 г., като бе трети в Гран при на Малайзия и втори в Сингапур.