Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кобаяши и Ериксон пилоти на Катерам за 2014 г.

Кобаяши и Ериксон пилоти на Катерам за 2014 г.

38
0
база,Катерам,фабрика

Камуи Кобаяши се завръща във Формула 1 с екипа на Катерам. Японецът бе официално обявен за пилот на отбора заедно с Маркус Ериксон. Резервни състезатели на екипа от Лийфийлд ще са Робин Фрийнс и Александър Роси.

Кобаяши дебютира във Формула 1 с Тойота през 2009 г. Следващите три сезона изкара със Заубер. С швейцарския тим спечели и единствения си засега подиум в Гран при, при това в домашния си старт на пистата Сузука през 2012-та. След това обаче загуби титулярното си място и се присъедини към Ферари, за които се състезаваше в надпревари по издръжливост.

Страхотно е да се върна във Формула 1 като пилот. Наистина съм доволен, че това се случва с Катерам. По време на всичките ни дискусии бях много впечатлен от това докъде искат да стигне екипът, какви инвестиции вече са направени и желанието ми е да им помогна да постигнат целите си. За първи път дойдох във фабриката в Лийфийлд точно преди Коледа. Очевидно е колко много искат успеха в целия тим. От видяното смятам, че Катерам има всичко необходимо, за да прогресира тази година и в идващите сезони – коментира японецът. – За мен е чест, че отборът ме нае въз основа на качествата и опита ми. Искам да благодаря специално и на всички фенове, направили дарения за KAMUI SUPPORT. Техните средства и жестове ми дадоха допълнителна сила да продължа да се боря. Всеки един от вас има принос и ще се състезава с мен през 2014 г., а това ме прави безкрайно горд.

Според Камуи промените в правилата поставят ново начало на битката в Гран при и сега всички екипи имат шанс за подобрение. Той заяви, че е реалист какво може да се постигне през годината:

Каквото и да стане обаче, трябва да вървим напред. Аз получавам шанс да започна отначало с нов отбор, който е изключително сериозен относно представянето си. Нямам търпение да започна работа, а едно от предимствата на толкова късното съобщаване на новината е, че остават броени дни, докато излезем на писта! Ще съм във фабриката колкото се може повече, ще работя на симулатора и с всички в екипа, за да се подготвя максимално добре за тестовете на Херес и в Бахрейн.

Ериксон ще дебютира в F1 след четири години в GP2, където най-доброто му класиране е шесто място в крайното подреждане при пилотите през 2013-та. Шведът заяви, че е горд от постижението си и от всички, помогнали да се сбъдне мечтата му за F1.

Катерам е млад отбор и заедно можем да се справим с предизвикателствата, поставени от новите правила за 2014 г. Ще учим и ще се развиваме. Предстои ни сериозна работа, но всичко е вълнуващо, като и аз, и екипът сме готови – каза Маркус.

Шефът на Катерам Сирил Абитебул призна, че процесът на потвърждение на пилотите за новия сезон този път отне повече време, отколкото в екипа предпочитаха. Той обясни, че отборът не е искал да прибързва при взимането на толкова важно решение и е било истински късмет да имат такъв избор от пилоти.

Вярвам, че пилотският ни тандем е вълнуващ и динамичен. Прекрасно е, че успяхме да върнем Камуи – той е много популярен. Скоростта му говори сама за себе си, а обширният му опит ще е невероятно важен за нас. Маркус е перфектно подготвен за предстоящата стъпка в кариерата си. Ще му дадем цялата си подкрепа, за да реализира потенциала си – добави Абитебул.

Хейки Ковалайнен бе смятан за сигурен пилот на Катерам за 2014-та, но ситуацията се промени през последните два месеца. От тима обясниха преди края на миналия сезон, че възнамеряват да върнат финландеца и да не разчитат на платени пилоти. Хейки обаче обясни, че положението не е такова още преди официалното съобщение за привличането на Кобаяши и Ериксон.

Получих съобщение от Тони [Фернандес], в което ми каза, че имат нужда от двама платени състезатели. Предполагам, че това е краят за мен. Разчитах (на мястото) на 100% и нямам нищо друго планирано за момента – коментира Ковалайнен пред журналиста Адам Купър.

С обявяването на Кобаяши и Ериксон всички места за сезон 2014 г. във Формула 1 са попълнени.