Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кобаяши ще се състезава без заплата, отказал разширена програма с Ферари

Кобаяши ще се състезава без заплата, отказал разширена програма с Ферари

51
0
Камуи Кобаяши

Камуи Кобаяши ще се състезава за екипа на Катерам без заплата. Пилотът разкри по време на представянето на състезателите за 2014 г., че сам е предложил на тима да кара без възнаграждение, за да улесни връщането си във Формула 1.

Японецът бе извън Гран при миналата година, след като загуби мястото си в Заубер. Той опита да събере средства, за да остане в спорта, след като разбра, че няма да е в швейцарския тим. Усилията му тогава обаче не се увенчаха с успех и Камуи се състезава за Ферари в надпревари за издръжливост.

Не ми пука за парите. Искам само да успея в живота си, както и да донеса успех на отбора. Това е целта ми. Казвам какво мога да направя, не са ми нужни пари – заяви пилотът.

На въпрос дали е казал на Тони Фернандес, че ще кара без заплата, Кобаяши потвърди и допълни:

Ще си свърша работата. Щастлив съм да карам и желанието ми е да постигнем силни резултати с екипа. На 27 години чувствам, че Формула 1 все още ми е нужна. Поемам риск, разбира се, но той е важен за мен. А на Катерам е необходима различна енергия. Мисля, че опитът ми ще е доста полезен за отбор, така че съм сравнително уверен.

Според Кобаяши в момента е много трудно за който и да е пилот – освен топсъстезателите – да си намери място във Формула 1:

Сметнах, че това е последният ми шанс. Пробвах се, говорих с Тони и той ми даде тази възможност. Смятам, че тя може да доведе до голяма промяна в живота ми. Година след старта на събирането на дарения имаше повече от 1 милион британски лири в сметката, а това не е никак лош резултат за подобно начинание. За съжаление не стигат за място, но се надявам да са били добър показател и съобщение към Тони Фернандес, че наистина имам много фенове. Той остана доволен от споделеното от мен, затова съм тук сега.

Желанието на Кобаяши да се върне в спорта е било толкова голямо, че той е отказал и разширена програма с Ферари. От Маранело са му предложили нов договор – да кара в сериите със спортни автомобили плюс роля в F1 екипа, включваща работа на симулатора. Японецът обаче отказал контракта.

Самият Фернандес пък обясни, че привличането на Кобаяши е с цел да добави адреналин към екипа си преди новия сезон.

Няма значение дали ще получа милиона паунда, половин или два милиона. В схемата на нещата това не носи никаква разлика, когато говорим за бюджет от порядъка на 80 милиона британски лири. Затова сметнахме, че Камуи ще ни даде онази малка искра – нещо, което наистина може да се усети. То мотивира останалите хора в отбора така, че да си кажат, че имат шанс. Че разполагат с войн, който ще дърпа отбора напред – каза още малайзийският бизнесмен.