Начало Други Кобаяши: Тойота така или иначе щеше да загуби от Алпин на Монца

Кобаяши: Тойота така или иначе щеше да загуби от Алпин на Монца

241
0
Камуи Кобаяши, Тойота
Камуи Кобаяши, снимка Тойота

Пилотът на Тойота Камуи Кобаяши вярва, че контактът с Алпин в 6-те часа на Монца не е оказал голямо влияние на крайния резултат на японския производител. Френският екип спечели четвъртия кръг от сезон 2022 в световния шампионат за издръжливост (WEC), който се проведе на легендарното италианско трасе.

Кобаяши и неговите съекипници в Тойота №7 завършиха на трета позиция в 6 часа на Монца и изоставаха с 2 обиколки от Алпин №36 с екипаж Никола Лапиер/Матю Ваксивиер/Андре Неграо. Двата хиперавтомобила имаха контакт в края на петия час от надпреварата. В резултат на него Тойота №7 имаше повреди по окачването и спукана задна дясна гума. В същото време Алпин А480, каран от Ваксиер остана без поражения и продължи участието си в надпреварата. Това бе втори успех за френския екип от началото на сезон 2022 в WEC. Така Алпин увеличи своята преднина пред Тойота в общото класиране.

Кобаяши успя да върне автомобила в бокса. Механиците на Тойота трябваше да поправят задното окачване и да сменят гумите. В крайна сметка загубеното време и последвалото наказание от 90 секунди за спиране и тръгване от бокса оставиха Тойота 7 на две обиколки от лидера и зад втория автомобил 8.

Кобаяши смята, че така или иначе е нямал възможност да се пребори с Алпин и смята, че третото място на Монца е максимума, на който е можел да се надява.

Опитахме се да направим всичко възможно, за да спечелим победата. Това не беше достатъчно, В крайна сметка пропуснахме възможността. Класирахме два автомобила на подиума, което също е добро постижение“, каза Кобаяши.

В моя манш имах известни трудности с темпото. Опитах се да запазя позицията си. Взехме решение да не сменяме гуми при спирането ми в бокса. Това ни даде позиция на пистата, но започнах да губя темпо. След това имах контакт с Алпин, който повреди автомобила. Трябваше да вляза в бокса, загубих обиколка и накрая бях наказан.“

„Тойота така или иначе щеше да загуби от Алпин на Монца. Не мисля, че това промени крайната ни позиция. Просто нямахме достатъчно добра скорост. Трябва да сме по-бърз в следващото състезание на Фуджи.“

Третото място на Монца намали надеждите за защита на титлата на Тойота №7. В момента Кобаяши, Лопес и Конуей вече изостават с 30 точки от Алпин. До края на сезона остават само две състезания, които ще се проведат в Япония и Бахрейн.

Искаме да спечелим и двата световни шампионата, така че трябва да грабнем победата във Фуджи“, добави Кобаяши. „В момента има голяма конкуренция в класа Hypercar, така че ще бъде много трудно. Все пак такава битка е страхотна за феновете. Всички ние също й се наслаждаване. Все още имаме шанс и с двата автомобила и няма да се предадем до края на сезона.“

Другата Тойота с екипаж Хиракава/Биеми/Хартли завърши на втора позиция и бе на 2.7 сек. от Алпин. Този резултат определено не зарадва японския производител и неговите пилоти.

„Малко съм разочарован от второто място, защото опитах всичко, за да спечеля победата. Отборът реагира много добре на проблема, който имаше Себ [Буеми]. Благодарение на техните усилия не изоставахме толкова много и имахме възможност да се върнем в състезанието след колата за сигурност“, каза Хиракава.

Винаги бях много близо до автомобила на Алпин, но не успях да го изпреваря, което беше разочароващо. Остават ни само две състезания. Първото от тях е на домашната ни писта. За да спечелим световния шампионат, трябва да завършим пред Алпин. Имаме само една цел до края на сезона и смятаме да я постигнем“, допълни пилотът на Тойота.