Начало Избрани Кои бивши пилоти от F1 се включват в тазгодишното издание на 24-те...

Кои бивши пилоти от F1 се включват в тазгодишното издание на 24-те часа на Льо Ман?

1711
0
24 часа на Льо Ман 2023
снимка, Мишлен

Този уикенд ще се проведе 24-те часа на Льо Ман. Легендарното състезание празнува своята стогодишнина от първото си издание през 1923 г. Това е една от най-известните и трудни надпревари за издръжливост в света и е част от така наречената „Тройна корона.“

24-те часа на Льо Ман е четвърти кръг от сезон 2023 в световния шампионат на ФИА (WEC). Тази година се провежда 91-вото издание на историческата надпревара на френската писта с дължина 13.626 км.

Състезанието в Льо Ман печелено и от настоящи пилоти в F1. Това са Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Нико Хюлкенберг (Хаас). Освен има немалко бивши състезатели от световния шампионат, които са триумфирали в състезанието за издръжливост. Сред тях са Джеки Икс, Андре Лотерер, Камуи Кобаяши, Себастиен Буеми, Казуки Накаджина, Алън Макниш, Микеле Алборето, Ханс-Йоаким Щук и много други.

Ето кои бивши пилоти от F1 решиха да участват тазгодишното издание на 24-те часа на Льо Ман

Повече от 10 такива състезатели се включиха в 91-вото издание на 24-те часа на Льо Ман. По-голямата част от тях участват в класа на хиперавтомобилите. Има и такива в LMP2, както и в иновативния автомобил от НАСКАР, който участва в общото класиране, но не е част от нито една категория.

Нека да започнем с клас Hypercar. Тук карат немалко бивши състезатели от F1. Най-опитните от тях са Себастиен Буеми и Брендън Хартли от Тойота №8, както и Камуи Кобаяши от Тойота №7. Японският производител отново е фаворит за победата в 24-те часа на Льо Ман.

В списъка попада и Себастиен Бурде. Французинът караше за екипа на Торо Росо в периода 2008-2009 г. Сега той е част от екипажа на Кадилак №3 заедно с легендата от Индикар Скот Диксън и Ренгер ван дер Занде. Същевременно в Кадилак №311 на Екшън Експрес Рейсинг се вижда името на бившата резерва на Уилямс Джак Айткен. Британецът замести Джордж Ръсел в Гран при на Сахир 2020.

Следващите бивши пилоти от F1 са в екипа на Порше Пенске- Фелипе Наср и Андре Лотерер, докато в клиентския прототип на Jota фигурира името на бившия пилот на Катерам и Мейнър-Маруся Уил Стивънс.

Тази година Ферари се завърна в най-високото ниво на състезанията за издръжливост с два прототипа. Единият от тях е каран от Антонио Джовинаци. Италианецът караше за Алфа Ромео/Заубер от 2019 до 2021 г. Джовинаци е и един от резервните състезатели на Скудерията заедно с Робърт Шварцман.

Машините на Ферари AF Corse ще потеглят от първите две позиции в тазгодишното издание на 24-те часа на Льо Ман след като даде най-добро време в квалификациите.

Пежо е друг производител, който също се връща в 24-те часа на Льо Ман. В редиците на французите също има бивши участници от F1- Жан-Ерик Верн и Пол ди Реста. Двамата са зад волана на Пежо №93.

Последният състезател от клас Hypercar, който е карал в F1, е Естебан Гутиерес. Мексиканецът бе част от екипите на Заубер и Хаас. Сега Гутиерес кара Гликенхаус №709 заедно с Натаниел Бертон и Франк Маю. Световният шампион в F1 за 1997 г. Жак Вильнов също трябваше да стартира в 24 часа на Льо Ман. Канадецът обаче бе изваден от стартовия списък на Floyd Vanwall Racing №4. В резултат на това Вилньов напусна екипа на Колин Колес.

В клас LMP2 също има бивши пилоти от Формула 1

Най-известното име в този списък е Роберт Кубица. Полякът спечели Гран при на Канада 2008 с екипа на БМВ Заубер. След това той бе част от Рено, Уилямс и Алфа Ромео. В края на миналата година Кубица се сбогува с F1 и се фокусира изцяло върху WEC с тима на WRT.

В клас LMP2 на 24-те часа на Льо Ман се състезават още Данил Квят (Према), Пиетро Фитипалди (Jota), Ян Магнусен (Inter Europol Competition) и Гиедо ван дер Гарде (Graff Racing). Не трябва да се забравя и екипа на Алпин, който участва с два автомобила.

Световният шампион в F1 за 2009 г. Дженсън Бътън също ще стартира в 24-те часа на Льо Ман. Британецът кара модифициран автомобил от НАСКАР Шевролет Камаро ZL1. Бътън си партнира с Майк Рокенфелер и Джими Джонсън.