Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колапинто: Това беше хубав обрат на събитията в сравнение с FP1

Колапинто: Това беше хубав обрат на събитията в сравнение с FP1

1125
0
Франко Колапинто
Франко Колапинто, снимка Уилямс

Франко Колапинто поднесе една от най-приятните изненади по време на днешната квалификация в Азербайджан. Пилотът на Уилямс даде девето време в сесията и дори изпревари опитния си съотборник Александър Албон. Според Колапинто, днешни ден е бил един „хубав обрат на събитията“ след вчерашната катастрофа.

Този уикенд Колапинто записва второто си участие в F1. Аржентинецът замени Логан Сарджънт след Гран при на Нидерландия. Миналия старт Колапинто финишира близо до зоната на точките и получи много похвали за представянето си.

Уикендът в Азербайджан не започна никак добре за Колапинто. Пилотът на Уилямс се удари в стената по време на първата свободна тренировка. Това предизвика червен флаг, край на сесията за аржентинеца, както и много работа за механиците на тима от Гроув

Днес Колапинто изглеждаше много по-стабилен и бърз. 21-годишният пилот показа отлична скорост в последната тренировка и финишира девети. Така той даде заявка за квалификацията на уличната писта.

Пилотът на Уилямс показа отлична скорост в квалификацията и прескочи Q1 и Q2. В Q3 Колапинто нямаше толкова меки гуми и остана едва девети. Въпреки това резултатът беше поведе от добър, като се има предвид опита на аржентинеца и специфичните характеристики на това градско трасе.

„Това беше хубав обрат на събитията в сравнение с FP1. Помня малката грешка, която направих тогава“, сподели Колапинто. „Мисля, че се справих добре с квалификацията. Отборът е наистина щастлив. Представих отлично във всяка обиколка. Имаше нещо по автомобила, което малко ми попречи в последната летяща обиколка. Наистина се борих със задните гуми през цялата обиколка, започнах да ги плъзгам и просто ги повредих много рано в обиколката“, добави пилотът на Уилямс.

Колапинто не скри и радостта си от постигнатия резултат. Освен че влезе в Q3, той победи и съотборника си Александър Албон. Това беше първи случай от сезон 2022 насам, в който англо-тайландският пилот е изпреварен от свой съотборник по време на квалификация.

„Много съм доволен от сесията. Бяхме на правилното място момента, в който трябваше. Влязохме в Q3, което беше голямата цел. След всяка обиколка се чувствам се все по-добре, все по-комфортно с автомобила и с отбора. Смятам, че вървим в правилната посока, справяме се добре и правим необходимите стъпки. Смятам, че утре имаме потенциал за точки“, заключи Франко Колапинто.

Колапинто стана първият аржентинец от 42 години насам, който се класира в топ 10 по време на квалификация. Последният такъв случай е на Карлос Ройтеман от Гран при на Бразилия 1982. След края на сесията той беше поздравен от своята майка, както и от Шарл Льоклер.

Другият пилот на Уилямс Александър Албон остана десети в днешната квалификация в Азербайджан. По време на последния си опит той напусна бокса, без да му бъде премахната охладителната система. Затова Албон спря на изхода на бокса и я премахна самостоятелно

Обяснявайки инцидента, Албон каза следното: „[Беше] малко прибързано да се получи ефекта на изтегляне, малко като на Монца. Всъщност смятам, че тази писта е дори по-добра с изтегляне от Монца, защото излизането е с ниска скорост и не губиш толкова много в мръсния въздух.“

„Стремяхме се да сме близо до останалите коли и искахме да се изтеглим още гаража, за да тръгнем по-добре. Очевидно оставихме вентилатор на автомобила. Разочароващо е. Но пък е по-добре да се случи в Q3, отколкото в Q1 и Q2.“

„Това беше малка грешка, която ще преразгледаме. Но това се случва. Аз не обвинявам отбора. Чувствам, че понякога тези неща могат да се случат. Сега просто трябва да се уверим, че няма да се повторят“, добави пилотът на Уилямс.

След края на сесията Албон беше привикан при стюардите заради случката в Q3. Не се знае дали ще бъде наказан, или ще се размине само с предупреждение и глоба.