Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колата за сигурност може да стане безпилотна в бъдеще

Колата за сигурност може да стане безпилотна в бъдеще

169
0

Колата за сигурност във Формула 1 може да бъде без пилот в бъдеще. целта ще бъде промотиране на автономните технологии, обявиха от ФИА.

Техническият делегат на федерацията Марчин Будковски обясни, че иска пилотите да продължават да са най-важният елемент в моторспорта, но в същото време да има и безпилотни коли по време на уикендите. Според Будковски безпилотната кола за сигурност би била добър пример за това колко са напреднали автономните технологии.

„Говорили сме за въвеждането на безпилотна кола за сигурност, каза Марчин. – В тази област има доста скептицизъм, който трябва да бъде разсеян, а това може да се случи единствено с показване. Трябва да се демонстрира, че наистина работи.

Пилотът в колата за сигурност няма да е толкова важен, защото управлението ще се изчислява от компютър. Колкото до състезателни коли без пилоти – това би се харесало на инженерите, но не и на феновете.“

Макар Будковски да е скептичен към идеята за премахването на пилотите от болидите, той смята, че шампионати като Roborace са интересни. Roborace е първото състезание за безпилотни коли и от миналата година си партнира с Формула Е.

„Според мен е много интересно събитие, но дали идеята да нямаме пилоти във Формула 1 би се харесала на милионите фенове по света? Не мисля, добави Будковски. – Но това не означава, че тази платформа не може да се използва за промотиране на нови технологии като автономното шофиране.“