Начало Moto News Колин Едуардс слага край на кариерата си в края на 2014 г.

Колин Едуардс слага край на кариерата си в края на 2014 г.

79
0
Колин Едуардс

Колин Едуардс слага край на кариерата си в края на 2014 г., обяви самият пилот в Остин, където този уикенд ще се проведе втори кръг от шампионата на МотоGP.

40-годишният състезател, известен и с прякора си „Тексаското торнадо”, бе изключително емоционален при съобщаването на новината.

Дори не знам как да го кажа, а репетирах толкова пъти… 2014-та ще е последната година, в която се състезавам с мотоциклети. Разговарях с красивата си съпруга – в Европа съм от 1995 г. и разни младоци ме наритват от тогава чак до сега! – опита да се засмее Едуардс.

Аплодисменти прекъснаха американеца преди да успее да продължи с изявлението си:

Тази година в началото на тестовете не видях сериозно подобрение у себе си. По дяволите, та аз съм на 40 години и се мъча да променя стила си, за да накарам мотора да проработи. И не се получава. Поговорихме с жената, с децата – има неща, които пропускам. Бейзболни мачове, гимнастически турнири, училище. Трябва да съм си повече време вкъщи.

Колин Едуардс е двукратен супербайк шампион. Той идва в МотоGP през 2003 г. Първоначално кара за Априля, след това с Хонда, Ямаха и Тех 3 Ямаха печели 12 подиума и 3 полпозишъна. През 2012 г. се присъединява към Форуард Рейсинг в новия CRT клас. Остава с тима при превръщането му в Сутер BMW, FTR Кавазаки и накрая Форуард Ямаха.

Битката за титлата в WSBK през 2002 г. на пистата Имола е най-силният момент в кариерата му според самия Едуардс. Той води дуел с Трой Бейлис:

Това е едно от най-добрите ми състезания. Може би най-доброто, ако трябва да избирам един момент. Победите в осемте часа на Сузука също бяха силни.

Бившият му съотборник Валентино Роси заяви, че е натъжен от новината, тъй като Колин е един от най-добрите му приятели в падока. След това 35-годишният италианец допълни, че самият той очаква да се състезава през 2015 г., когато би бил най-възрастния състезател на грида.