Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колко дълго ще държат още Шумахер в кома?

Колко дълго ще държат още Шумахер в кома?

54
0
Михаел Шумахер

От почти две седмици Михаел Шумахер се намира в университетската болница в Гренобъл. Състоянието на 7-кратния световен шампион продължава да е критично, но е стабилизирано. До откритата общественост трудно се допуска каквато и да е информация. Сабине Кем продължава да подчертава, че ще даде данни тогава, когато действително има такива.

След инцидента във френските Алпи лекарите поставиха германеца в изкуствена кома, за да дадат възможност на мозъка да се възстанови от удара. Докато вътрешно-черепното налягане остава високо и отоците не са спаднали, докторите ще продължават да вливат медикаменти, които да държат Шумахер в кома. Колко дълго обаче може да продължи това.

„Всичко зависи от преценката на лекуващите лекари за състоянието на мозъка“, обяснява професор Бернхард Майер, директор на неврохирургията в Мюнхен, пред онлайн портала Focus. „Когато те смятат, че могат да си позволят да го извадят от кома без да се повиши вътрешно-черепното налягане, тогава ще го направят. За целта това налягане непрекъснато се измерва, за да се види дали взетите мерки дават някакви резултати.

Когато налягането спадне, упойващите вещества ще бъдат намалени, за да се види дали то ще остане ниско. Ако това се случи, тогава те ще бъдат спрени и той ще излезе от кома. Ако налягането се повиши, тогава те отново ще увеличат медикаментите.

Подобни случаи са строго индивидуални. Спектърът е много широк – варират от възможността да го видим в края на годината по телевизията да изглежда така, все едно нищо не се е случило до сериозни, трайни увреждания. Каква ще е тенденцията ще може да се каже най-рано след шест седмици.“

„Досегашните тренировки на Шумахер би трябвало да му помогнат да възстанови напълно движението, говора и храненето си“, обяснява от своя страна Андреас Цайгер, ръководител на отдела за ранна рехабилитация в евангелистката болница в Олденбург. „Възможно е той бързо да се възстанови след изваждането от кома и след една интензивна рехабилитация да възвърне напълно силите си. Дори и след най-тежките наранявания на мозъка надеждата е напълно оправдана.“