Начало Автомобили Колко е важен въздушният филтър за работата на вашия автомобил?

Колко е важен въздушният филтър за работата на вашия автомобил?

439
0
Мръсен въздух в София
Мръсен въздух в София

Една от най-важните съставни части на автомобила е двигателя. Въпреки навлизането на електромобилите в нашето ежедневие, болшинството автомобили се задвижват с двигатели с вътрешно горене.  За работата на двигателите с вътрешно горене, освен гориво е необходим и кислород. Кислородът се набавя от въздуха. Доставянето на въздух, така важен за нормалното протичане на горивните процеси се извършва от всмукателната система на автомобила.

За какво служи въздушния филтър?

Въздухът обаче е с различно качество и често е силно замърсен. Пречистването му се извършва от въздушният филтър. Според специалистите при изминаване на 1000 км, филтрите събират около 20 грама прах, а в продължение на една година, количеството му може да достигне до цели 6 килограма.

В следствие на събраният прах постепенно намалява пропускливостта на филтъра, а това води до намаляване на количеството въздух (респективно кислород), достигащо до цилиндрите на двигателя. Логичният резултат е спад на мощността, увеличение на разхода на гориво, повреда на цилиндрите, буталата и буталните пръстени и не последно място повишено замърсяване на околната среда, в следствие на непълното изгаряне. Това налага необходимостта от периодична смяна на въздушните филтри.

Колко често трябва да се сменя въздушния филтър?

Въздушният филтър е добре да бъде сменян по време на периодичния технически преглед на автомобила. Те в зависимост от предписанията на производителя на автомобила и честотата на каране се провежда след изминаване на от около 15 000 до 30 000 км. Филтърът обаче може да се задръсти и много по-рано. Това зависи до голяма степен от околната среда и замърсеността на въздуха. От значение разбира се и качеството на използвания въздушен филтър. Препоръчително е да се прави проверка на филтъра след изминаването на няколко хиляди километра. При интензивно каране на автомобила смяната се извършва на около 20 000 км., а когато колата се кара рядко и пробегът е малък на всеки 2-3 години.

Какво е спортен въздушен филтър?

Изяснихме, че въздушният филтър изпълнява важна роля по пречистването на въздуха, необходим за нормално протичане на процеса на горено в двигателя с вътрешно горене. Същевременно той обаче е и преграда – задържа и известно количество въздух. Възможно решение на проблема са спортните въздушни филтри. За разлика от серийните въздушни филтри, които са направени от хартия, спортните са направени от памук или пяна. В резултат на това те са по-пропускливи и позволяват по-голямо количество свеж  въздух да достиха до цилиндрите на двигателя.

Дойде ли време за смяна въздушният филтър, има две възможности или просто да се подмени стандартният хартиен филтър като се постави в оригиналния корпус, или да се инсталира нов, отворен спортен въздушен филтър в смукателния канал. Тази възможност е особено ефективно решение, тъй като осигурява преминаването на повече въздух през филтъра и съкращава разстоянието по което въздухът трябва да измине във всмукателния канал. Той е особено популярен поради повишеният шум при всмукване, който придава на двигателя по-богат спортен звук.

Спортен въздушен филтър
Изображение на спортен въздушен филтър взето от avtochastionline24.bg

Смяната на въздушния филтър

Смяната на въздушния филтър е една от най-лесните дейности, които се препоръчва да бъдат извършвани редовно от собствениците на моторни превозни средства. Първо е необходимо да бъде локализирана кутията на филтъра (най-често тя се намира отстрани на двигателя), след това трябва да бъде демонтиран нейния капак (като се внимава да не се повредят затварящите механизми) и да се извади филтърa. Следващата ни стъпка е почистване с помощта на влажен мек парцал на кутията от едрите замърсявания. В чистата кутия поставяме нов филтър, като обърнем внимание той да приляга точно на мястото си, затваряме капака и операцията е приключена. Това е процедурата, ако филтърът е с оригинална форма. Ако изберете конусен спортен филтър се изисква повече внимание, добра преценка и сръчност. Двигателят има нужда от студен въздух, за да работи добре. Поради това филтърът  трябва да се монтира така, че да осигурява подаването на студен въздух.

Не трябва да се правят компромиси и да се избират евтини спортни филтри.  Това няма да доведе в дългосрочен план да икономия. Принципно цената му не е висока, а погледнато напред във времето, тя става още по-ниска поради факта, че за разлика от стандартният филтър, който винаги се сменя с нов, спортният въздушен филтър има предимство: памучните вложки могат да се свалят и почистят (внимание! Понякога се изисква специален почистващ препарат или последващо омазняване).