Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Конкурентоспособността трудно се установява в началото при такава промяна, смята Ди Монтедземоло

Конкурентоспособността трудно се установява в началото при такава промяна, смята Ди Монтедземоло

35
0
Ферари F14 T

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло вярва, че Скудерията може да сложи край на шестте години без титла. Според него обаче при толкова сериозна промяна в правилата е трудно да се установи конкурентоспособността на отделните тимове от самото начало.

Уверен съм, защото имаме силен тим. Според тях разполагаме с всичко необходимо за успех. Имаме двама много силни пилоти за новия сезон – заяви маркизът след представянето на болида на тима за 2014 г. – F14 T.

Кими Райконен – последният пилот, спечелил титла с италианския екип (през 2007 г.) – се върна във Ферари и ще е съотборник на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо.

Доволен съм, че Кими се върна. Фернандо пък направи фантастичен сезон и взимаше второ място през последните четири години. Сега е времето да печелим. Имам голямо доверие и в новия технически директор Джеймс Алисън, както и свършената от хората ни работа по двигателя. Много сложен мотор, много сложна система и според мен в началото на сезона издръжливостта ще е жизненоважна. Винаги, когато има нови правила, е трудно от самото начало да се установи конкурентоспособността на отделните отбори. Нашата цел обаче е да сме на върха и да дадем най-доброто от себе си. Хората ми са съвсем наясно с това и ще подходим към първия тест с цялата си решителност. Казвайки всичко това, мисля още, че трябва да дадем на пилотите си не само силен болид, но и силен отбор. [Стефано] Доменикали направи някои промени в екипа. Много съм уверен – допълни Ди Монтедземоло.

Според самия Доменикали техническото предизвикателство за новия сезон е най-голямото за последното десетилетие в спорта:

Имаме напълно нова задвижваща система. Нови правила, които са много интересни, но трябва да бъдат внимателно прегледани, за да сме сигурни, че ще се възползваме от възможността да подобрим представянето си. Промените и инвестициите в организацията и Формула 1, направени през последните години, бяха много важни. Някои от тях бяха по-впечатляващи – като имена, други не толкова, но всички са със значение. Инвестирахме в аеротунела, в съоръженията за симулации, в други неща, за да сме сигурни, че инженерите ни ще са в състояние да донесат разликата. Трябва да запазим най-високо ниво също така в останалите си дейности като подхода към стратегията например. Тя ще е още по-сложна тази година – имаме нова кола с нова задвижваща система, ще трябва да се справяме с горивото. Сезонът ще е много, много дълъг, така че ще е важно да започнем със силен автомобил и след това да го развиваме – нещо, което не бе налице миналата година.

Най-важното нещо за тестовете според Доменикали е отборът да не се огъне под огромното напрежение, а да се съсредоточи и да свърши максимално добра работа.