Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Контролирането на разходите в F1 може да се окаже невъзможно, опасява се...

Контролирането на разходите в F1 може да се окаже невъзможно, опасява се Уитмарш

43
0
Мартин Уитмарш

Контролирането на разходите във Формула 1 може да се окаже невъзможно, опасява се шефът на Макларън Мартин Уитмарш.

Вчера бе обявено, че от началото на 2015 г. бюджетите в спорта ще бъдат ограничени. Работна комисия трябва да определи правилата, като планът е изискванията да са готови до края на юни 2014 г.

Преди няколко години ФИА и тогавашният президент на федерацията Макс Мозли се опитаха да въведат ограничение на харчовете, но това не бе посрещнато добре от отборите. Те създадоха свое споразумение – RRA (Resource Restriction Agreement), но относно спазването му съществуват доста съмнения.

Уитмарш заяви наскоро, че Ред Бул съсипват F1 с харченето си и всички са наясно, че точно те не спазват договорката за ограничаване на средствата. Сега той коментира, че всеки опит за контролиране на бюджетите може да се окаже неуспешен.

Има начин подобен метод да се приложи, но отделни екипи винаги ще са опортюнистично настроени или ще се опитат да объркат нещата. Винаги е имало за и против такива мерки. Проблемът е, че тези, които са против, не желаят да се справят със ситуацията. Лесно е да се появят неочаквани последици в ситуация с толкова фин баланс. Според мен може да се направи, но ако няма достатъчно желание… – заяви Уитмарш, цитиран от Аутоспорт.

Той посочи точно RRA като пример колко сложно е контролирането на разходите и допълни, че неговите собствени усилия да прокара идеята за контрол са били напразни.

RRA постигна определени неща, но можеха да са далеч повече. Процесът бе правилно и професионално построен. Идеята, че ще седнем в една стая и за половин час ще решим всичките си проблеми, е нереалистична. Няма магическо решение. По принцип отборите не биха могли да продължават да харчат повече, отколкото печелят. Честно казано, изкарвам твърде много време в опити да съм добрия в спорта, а никой не ти благодари за това. Вероятно е по-добре тези дни да се концентрирам върху други неща. Спортът работи по-добре в криза – страхувам се, че това е положението – заяви още Уитмарш.