Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Корея няма да се връща в F1 календара, за да има място...

Корея няма да се връща в F1 календара, за да има място за Азербайджан, заяви Екълстоун

51
0
Бърни Екълстоун

Гран при на Корея няма да се връща в календара на Формула 1, за да се освободи място за надпревара в Азербайджан, заяви Бърни Екълстоун.

Управляващият търговските права на Гран при, който е подсъдим в Германия по обвинение за даване на подкуп, е категоричен по въпроса.

Не искам да се връщам там – заяви той, цитиран от английския вестник Индипендънт.

Гран при на Корея отпадна от тазгодишното първенство, след като организаторите не успяха да се споразумеят с Екълстоун за намаляване на домакинската такса. На пистата, построена до град Мокпо (на около 400 километра от столицата Сеул) бяха проведени едва четири надпревари (от 2010 до 2013 г. включително). Трасето се намира в индустриален район, без особен интерес към автомобилния спорт, но надеждата на местните власти бе Формула 1 да привлече туристи и съответно приходи. При стойност на строежа на пистата от над 270 милиона долара и годишна такса от $22 млн. (общо $88 млн. за последните четири години) възвръщаемостта е такава, че организаторите са със сериозни загуби.

Буквално преди дни от Азербайджан заявиха, че имат подписан договор за домакинство на кръг от Формула 1 през 2016 г. Пистата трябва да е в столицата Баку (улично трасе). Министърът на младежта и спорта Азад Рахимов бе цитиран да казва, че съвсем скоро ще бъде направено официално изявление.

Баку подписаха. Ще започнат през 2015-та и ще заместят Корея – заяви от своя страна Екълстоун. – Корейците свършиха добра работа с пистата, но забравиха да построят всичко около нея.

Според информацията на Индипендънт организаторите от Баку щели да плащат около 40 милиона долара домакинска такса.