Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен: Без Кими парти няма да има

Ковалайнен: Без Кими парти няма да има

37
0
Хейки Ковалайнен

Вчера пилотът на Лотус, Хейки Ковалайнен, отпразнува своя 30-годишен рожден ден. Финландецът дойде във Формула 1 през 2007 г. и от тогава е карал за отборите на Рено, Макларън и Лотус. Най-големият успех в досегашната му кариера е победата на Хунгароринг през 2008 г. Освен това Хейки има един полпозишън (на Силвърстоун през 2008 г.) и две най-бързи обиколки в състезание. След преминаването си в Лотус в края на 2009 г., финландският пилот за съжаление не е печелил точки, но се надява в скоро време да дойдат и те. Празнуването на 30-ата годишнина определено е място за равносметка, макар и тя да не е особено сериозна.

Финландските шампиони Мика Хакинен и Кими Райконен не успяха да се състезават пред домашна публика, но Хейки с удоволствие би направил това, както разкрива във вчерашните си изказвания.

„Бих се радвал на състезание във Финландия, и то в Хелзинки. Това няма нищо общо с факта, че съм финландец. Просто смятам, че това е един чудесен град. Смятам, че там ще стават страхотни партита преди и след надпреварите. А това ще даде цвят и на самите състезания. Можем да организираме купони по-добре от всякъде другаде. Ще се погрижа за това да има хубава метъл музика, като например Найтуиш. Това не е обикновената парти музика, но на мен ми харесва.

Мисля, че състезанието трябва да се проведе през зимата и ние да караме с гуми за сняг, с шипове!“

Градското трасе в Хелзинки бе в календара на DTM през 90-те години на миналия век. Формула 1 никога не е планирала дори състезание там.

А любимата писта на Ковалайнен, като изключим желаната в Хелзинки, се оказва японската Сузука.

„Това е една изключителна писта, където действително пилотът може да направи разликата. Тя е огромно предизвикателство за състезател и кола. Първият сектор и то завоите от първи до седми са любимият ми момент в целия сезон. Още в началото трябва да се престрашиш и да останеш с крак върху педала на газта, иначе губиш много време. Така трябва да изглежда една истинска писта. Високоскоростни завои, денивилация, ентусиазирани фенове, това прави едно състезание наистина добро.

Ако трябва аз да си избирам съотборник, то това със сигурност би бил Кими. Смятам, че двамата с него ще направим голям купон, както на пистата, така и извън нея. Ще си говорим на фински и инженерите няма да разбират абсолютно нищо. Това ще е забавно.“
На Хейки определено му липсват двигателите V10.

„Звукът бе уникален. Бих ги върнал веднага. Но като цяло не смятам, че трябва да променяме нещо друго по колите в момента. Като пилот винаги искаш повече мощност и повече грип. Все едно от къде идват те. Искаме само да сме още по-бързи. Когато имам тези неща на разположение съм щастлив.

Предпочитам модерните неща в живота. Не става дума за сигурността, блясъка или нещо такова става дума за колите. Не бих карал в друго десетилетие от историята на Формула 1. Колите сега са бързи и изискват цялостно отдаване, за да се извлече максимума от тях. Те продължават да са доста опасни, въпреки че сигурността бе увеличена многократно. Звукът им е изключителен и са страхотни за пилотиране.“

„С удоволствие бих изпробвал тазгодишния Ред Бул“, отговаря Хейки на въпроса кой болид от миналото би карал с удоволствие. А как ще празнува рождения си ден, не желае да разкрива. За идеалното парти пък Ковалайнен разкрива, че би поканил трима човека.

„Кими е на първо място със сигурност. Без Кими няма купон. Ако Кими е на разположение и дойде и Еди Ървайн, със сигурност партито ще е мега. Бих поканил без съмнение и Тони Фернандес. С тези тримата ще вдигнем всичко във въздуха. И разбира се ще има поне още един човек, моята приятелка Катрин Хайд.“