Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен: Колата от миналата година бе по-балансирана

Ковалайнен: Колата от миналата година бе по-балансирана

33
0
Хейки Ковалайнен

Болидът на Катерам от миналата година е бил по-балансиран, отколкото тазгодишната кола, сподели Хейки Ковалайнен след първите си обиколки на CT03 днес на пистата в Бахрейн.

Финландецът кара автомобила по време на първата свободна тренировка, след като от отбора го наеха за тест пилот, за да помогне за развитието за 2013-та. Ковалайнен има достатъчно опит след шестте си сезона във Формула 1, за да бъде от полза на тима си, а и на самите пилоти.

Първите изводи на финландеца са, че има много работа за вършене, за да се подобри колата. Освен липсата на баланс според Хейки трябва да се положи сериозен труд и върху задната част на автомобила.

Мисля, че колата е по-различна от миналата година. В основата си е същата, очевидно гумите и настройките са се променили. Чувството е доста по-различно. Ако се състезавах, бих започнал веднага да правя промени, за да бъде такава, каквато искам. Миналата година беше по-балансирана. По-трудно е да направиш добра обиколка. Мисля, че в квалификациите, когато гумите са нови, поведението е малко по-чисто.

Ковалайнен зае мястото на Гийдо ван дер Гарде в първата петъчна тренировка и завърши на 20-то място – на 0,551 сек зад другия пилот на Катерам Шарл Пик, като и двамата навъртяха по 20 обиколки. Финландецът каза, че може би екипът трябва да преосмисли настройките на колата и че те могат да компенсират отчасти слабото представяне:

Що се отнася до разликите, има посока. Но с гумите, с които разполагаме сега, не съм убеден, че това е правилният път. Може би трябва да преосмислим посоката за настройките. Мисля, че част от проблемите могат да се решат с реглажи, но когато подобрим колата и донесем нови компоненти, има една сфера, която наистина трябва да развием – задната част на колата.

Хейки Ковалайнен ще седне отново зад волана на болида на Катерам в първата тренировка за Гран при на Испания, където се очаква отборът да има нови елементи за своя автомобил.