Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен начело в първата сесия на Сузука

Ковалайнен начело в първата сесия на Сузука

49
0

Хейки Ковалайнен (Макларън) даде най-добро време в първата свободна тренировка преди Гран при на Японя, 15-и кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2009 г. Сесията се проведе на мокра писта – сутринта на пистата Сузука валя и въпреки че дъждът спря, трасето не изсъхна напълно през първите 90 минути проби.

– Най-големият проблем за всички е, че гумите са ограничен брой. Прогнозата е за дъжд днес и утре, така че отборите ще ги пазят. Като нищо първата обиколка на сухо може да се окаже чак в квалификацията – обясни ситуацията шефът на Ред Бул Кристиян Хорнер.

Малко преди началото пък стана ясно, че Тимо Глок ще бъде заместен за петъчните тестове от третия пилот на Тойота Камуи Кобаяши. Немецът е болен, има висока температура (над 39 градуса) и треска, заради което е бил посъветван да пропусне днешния ден. Очаква се обаче утре да се върне в кокпита си, като той самият се надява да продължи с доброто си представяне след второто място в Сингапур.

Сесията премина спокойно, без инциденти и без особено напрегната работа от страна на отборите. Няколко от състезателите, сред които е и Ковалайнен, за първи път карат на Сузука, тъй като Гран при на Япония бе на Фуджи през 2007 и 2008 г.

Общо 7 различни пилоти се смениха начело на таблица в първата тренировка.