Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен поставя състезателната си кариера на пауза

Ковалайнен поставя състезателната си кариера на пауза

771
0
Сае Китагава и Хейки Ковалайнен
Сае Китагава и Хейки Ковалайнен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хейки Ковалайнен поставя състезателната си кариера на пауза. Бившият пилот от F1 беше диагностициран с аневризма на възходящата аорта. В резултат на това Ковалайнен ще се подложи на операция във Финландия.

Ковалайнен не страда от никакви симптоми и може да продължи ежедневния си живот без проблеми. Въпреки това финландецът е решил да не се състезава, докато не се възстанови напълно от планираната операция.

Ковалайнен трябваше да защитава титлата си в японския рали шампионат през 2024 г. с отбора на AICELLO и да кара автомобил Тойота Ярис Rally2. 42-годишният пилот отново трябваше да си партнира със Сае Китагава, с която спечели титлите през 2022 и 2023 г. Освен това, той се включи и в последните две издания на рали Япония в WRC

В средата на миналия месец беше обявено, че Ковалайнен няма да кара в първите няколко кръга за сезон 2024. На негово място беше привлечен Кацухико Тагучи.

Малко след това стана ясно, че Ковалайнен е провел няколко медицински теста. В крайна сметка е било установено, че финландецът страда от аневризма на възходящата аорта. Това е издутина в артерията, която е най-близо до сърцето.

Именно аневризмата е едно от слабите места в стената на кръвоносния съд и може да се разкъса или спука. В такъв случай се получава тежък и животозастрашаващ вътрешен кръвоизлив.

В изявление, публикувано от отбора, Ковалайнен разкрива намерението си да се подложи на операция във Финландия, преди да се завърне в ралитата на по-късен етап от годината

„Наскоро при медицински преглед ми беше поставена диагноза аневризма на възходящата аорта. Беше ми казано, че няма да мога да участвам в ралита поради повишен риск от разкъсване на аортата. Нямам никакви симптоми и в момента се чувствам добре. Сега правим план как да решим този проблем“, сподели Ковалайнен.

„Една операция е най-благоприятното ни решение в момента и се подготвяме за това. Надяваме се да я направим и да започнем възстановяването възможно най-скоро. Целта ми, разбира се, е да се върна в японския рали шампионат с тима на AICELLO. Планирах да участвам в ралитата до края на януари, но след внимателно обмисляне с лекарския ми екип реших вместо това да се опитам да реша този проблем.“

„Съжалявам за всички партньори на отбора и феновете ни за този проблем. Много благодаря за всички насърчения и подкрепа по отношение на това“, добави финландецът.

„Когато чух тази история от Хейки точно преди началото на сезона, бях изключително шокиран. Като се имат предвид чувствата на Хейки, който очакваше с нетърпение дейностите през този сезон повече от всеки друг, както и притесненията на семейството му, нямах друг избор, освен да взема това решение“, каза Хиробону Макино.

„Въпреки че имаше период на колебание, Rally Team AICELLO реши да продължи да участва в състезанието. Така ще подкрепим напълно завръщането на Хейки и да задълбочим разбирането и адаптацията му на новата машина заедно с Кацухико Тагучи. Извиняваме се за голямата загриженост, която това може да предизвика у всички. Молим за разбиране и подкрепа, докато работим за възстановяването и завръщането на Хейки“, добави представителят на отбора на AICELLO.