Начало MotoGP News Кръчлоу ще кара с уайлдкард в три старта от сезон 2024 в...

Кръчлоу ще кара с уайлдкард в три старта от сезон 2024 в MotoGP

60
0
Кал Кръчлоу
Кал Кръчлоу, снимка Мишлен

Кал Кръчлоу ще кара с уайлдкард в три старта от сезон 2024 в MotoGP. Британецът ще се включи в състезателните уикенди на пистите Муджело, Силвърстоун и Мизано. Има вероятност Кръчлоу да запише още няколко участия с уайлдкард заради компенсациите, които Дорна даде на Ямаха.

Кръчлоу записа 10 пълни кампании в MotoGP от 2011 до 2020 г. с производители като Ямаха, Дукати и Хонда. 38-годишният британец записа три победи, 19 подиума и 4 полпозишъна. В края на 2020 г. Кръчлоу прекрати активната си състезателна кариера и е в ролята на тестов и резервен пилот на Ямаха.

Британецът записа общо 10 участия в периода 2021-2022 г. като заместник на Франко Морбидели и Андреа Довициозо. Най-добрият му резултат беше 12-то място в Малайзия.

Миналата година Кръчлоу се включи в Гран при на Япония. Опитният британец остана извън зоната на точките в спринта. В основното състезание той финишира 13-ти и добави три точки към своя актив

Тази година Кръчлоу се включи в предсезонните тестове в Малайзия през февруари. Освен това той прави и други частни изпитания на някои трасета. Това е възможно, тъй като Ямаха и Хонда имат право на неограничени тестове и развитие на моторите в опит да настигнат европейските производители.

Не е ясно дали Ямаха ще използва Кръчлоу и за други състезания. Понастоящем Хонда, Ямаха, КТМ и Априлия могат да ползват шест участия с уайлдкард, докато Дукати няма нито едно.

По-рано този месец KTM вече обяви плановете си за две участия в уайлдкард през 2024 г  Дани Педроса кара този уикенд на Херес, а Пол Еспаргаро ще се състезава с КТМ RC16 в Муджело. Априлия и Хонда също имат пилоти с уайлдкард този уикенд-  Лоренцо Савадори и Щефан Брадл.

Понастоящем Ямаха заема четвъртото място при производителите в MotoGP. Марката от Ивата има актив от само 24 точки и нито един подиум. Единственото зад Ямаха е другият японски производител в кралския клас- Хонда. На първо място са Дукати, следвани от КТМ и Априлия.