Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Крак: Няма реални притеснения за състезанията в Бахрейн и Саудитска Арабия

Крак: Няма реални притеснения за състезанията в Бахрейн и Саудитска Арабия

889
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Майкъл Потс

Майк Крак коментира сложната ситуация в Близкия изток през последните месеци. Шефът на Астън Мартин беше категоричен, че „няма реални притеснения за състезанията в Бахрейн и Саудитска Арабия“. Крак също така потвърди, че неговият отбор е в постоянен контакт с F1 и организаторите на тези надпревари.

Ситуацията в Близкия изток е доста усложнена през последните няколко месеца. Причината за това е свързана с конфликта между Израел и Палестина. Двете страни продължават да си разменят ракетни удари. За момента не изглежда, че бойните действия в този регион ще приключат скоро

В този конфликт са замесени и страни като Ливан и Йемен. В резултат на това има проблеми с морския трафик през Червено море. Последно време редица търговски кораби са били обстрелвани и отвличани от хутите. Това е групировка, базирана в Йемен. Тя подкрепя друга ислямска организация- Хамас- която продължава да воюва с Израел.

Хутите поеха отговорността за удара срещу рафинерия на Арамко. Това се случи по време на Гран при на Саудитска Арабия 2022.  В крайна сметка обаче състезанието се проведе по план, въпреки заплахата, свързана с безопасността на пилотите от F1 и всички в падока.

През последните години F1 открива сезона в Бахрейн и Саудитска Арабия. Двете страни се намират именно в регион, където се провеждат много конфликти. Въпреки това обаче няма опасения, че надпреварите в двете държави ще бъдат отменени.

Междувременно Майк Крак коментира ситуацията в Близкия изток. Шефът на Астън Мартин изрази спокойствие и призна, че провеждането на първите два старта за тази година не е под въпрос.

„Имаме постоянни контакти с F1 и техните съветници по сигурността. Няма реални притеснения за състезанията в Бахрейн и Саудитска Арабия. Трябва да се доверим на F1 и техните съветници в това отношение“, сподели Крак.  „Имаме договор с шампионата и трябва да се състезаваме там, където ни заведат. Ние правим точно това“, добави шефът на Астън Мартин.

През последните години цените за превоз на стоки скочиха няколко пъти заради конфликта между Русия и Украйна. Очакванията са те да скочат още повече заради ситуацията в Червено море

Високите цени за транспорт и логистика и нарастващата инфлация накараха F1 да направи промени в правилата за горната граница на разходите. Ръководството на световния шампионат позволи на екипите да харчат малко повече. Разбира се, отпуснатите средства не трябваше да се използват за развитие на автомобилите.

Опасността за корабите в Червено море породиха опасения за отборите от F1. Крак обаче побърза да разсее и тези спекулации.

„Не съм запознат с никакви допълнителни предизвикателства по отношение на логистиката. Оборудването за Бахрейн беше изпратено още в началото на декември. То трябваше да се изпрати много рано. Досега не съм бил информиран за никакви проблеми по този въпрос“, добави Майк Крак.