Начало Moto News Кръчлоу: Скоростите са проблемът на Ямаха

Кръчлоу: Скоростите са проблемът на Ямаха

74
0
Кал Кръчлоу

Хонда и Дукати от две години използват трансмисии, които позволяват превключването на предавки без прекъсване подаването на мощност. Пилотите на Ямаха обаче трябва да се справят и без тази технология през сезон 2013. Валентино Роси забеляза тази слабост още през зимните тестове. Така Ямаха изпитва трудности най-вече при ускорение след излизането от завои. Така на правите максималната скорост е по-ниска от тази на конкурентите.

Освен пилотите в заводския отбор на Ямаха, от липсата на иновативната трансмисия страдат и състезателите на Tech-3. Кал Кръчлоу също не може да полза скоростни кутии, каквито ползват в Хонда и Дукати. Не е ясно обаче, дали британецът ползва същата трансмисия както Лоренцо и Роси.

„Не знам, дали това е така“, обяснява Кръчлоу. „Никога не съм задавал този въпрос. Нашите скорости не са особено добри и отговарят на тези, които Валентино Роси ползваше през първия си престои в Ямаха. Не можем да сменяме скорости, когато задното колело приплъзва. Така ние сме принудени да връщаме леко газта, както при конвенционалните мотоциклети. При Хорхе обаче това изглежда не е особено голям проблем и фукционира.

Не бих казал, че с друга трансмисия бихме били много по-бързи, защото така или иначе не разполагаме с нищо по-добро. Но дори и Ямаха да започне разработването на подобна трансмисия и да я внедри в заводския отбор през тази година, то ние няма да я получим. Трябва да се примирим с това.“