Начало WRC News Крейг Брийн загина при катастрофа на тестове в Хърватия

Крейг Брийн загина при катастрофа на тестове в Хърватия

5302
0
Крейг Брийн
Крейг Брийн; снимка: Хюндай

Крейг Брийн загина при катастрофа на тестове преди рали Хърватия. Тъжната вест първо бе оповестена в местни сайтове, а по-късно потвърдена и от тима на 33-годишния ирландец Хюндай. Автомобилът на Брийн е излетял от пътя на отсечка между Стари Голубовац и Лобора. Предната лява част на Хюндая се е блъснала в стълб.

„С огромна тъга Хюндай Моторспорт потвърждава, че пилотът Крейг Брийн загуби живота си вследствие на инцидент по време на тест преди рали Хърватия“, се казва в изявлението на екипа.

„Навигаторът Джеймс Фултън е невредим след катастрофата, която се е случила след пладне местно време. Хюндай Моторспорт изразява най-искрени съболезнования на семейството, приятелите и многобройните фенове на Крейг.“

In this case, the reason why the drug comes from this stranger.

Крейг Брийн е роден на 2 февруари 1990 г. Баща му Рей Брийн е национален рали шампион на страната си. Крейг започва да кара картинг през 1999 г. От 2007 г. обаче се състезава на ралита заедно с картинга. Пълното прехвърляне към рали надпревари се случва през 2009 г. Тогава се състезава в три издания на първенството Фиеста Спортинг Трофи – ирландско, британско и международно. Печели и трите. Пръв е и в надпреварата Фиеста Спорт Трофи Интернешънъл, наградата в която е 12-месечен контракт с М-Спорт.

През 2010 г. Крейг Брийн дебютира в британския рали шампионат и ирландското първенство с Форд Фиеста S2000. Следващия сезон кара в академията на WRC с Форд Фиеста R2. Първи успех взима в рали Германия. Впоследствие става и шампион на академията. За 2012-та преминава в S-WRC. Печели шампионата Super 2000. Пред сезон 2013 се състезава в европейския рали шампионат с Пежо, завършва трети.

От 2016 до 2018 г. кара за Ситроен в WRC. От 2019-та досега бе пилот на Хюндай.