Начало Рали Крис Мийк: В Мини не очаквахме толкова добри резултати

Крис Мийк: В Мини не очаквахме толкова добри резултати

59
0
Крис Мийк

Екипът на Мини заяви в началото на сезона, че през 2011 г. ще се учи и ще попива знания в световния рали шампионат. Резултатите изненадаха и самия отбор, след като Дани Сордо/Карлос дел Барио спечелиха два подиума. Екипажът Крис Мийк/Пол Нейгл също направи добри карания и двамата обръщат поглед към изминалите надпревари, планирайки вече подготовката си за 2012 г.

– Можете ли да повярвате, че сезонът вече приключи?

– Крис: Всъщност ние не стартирахме чак до рали Сардиния през май, а преди Финландия имаше дупка от два месеца, така че в началото трябваше да сме търпеливи. А всеки пилот иска да се състезава във всички надпревари. В последната част от сезона темпото ни ставаше все по-добро и по-добро.

– Дани записа два подиума, ти спечели пауърстейджа в Испания и почти спечели третото място в Уелс. Трябва да си доволен от сезона?

– Крис: Беше добър сезон. Не мисля, че някой очакваше от нас толкова добри резултати. Подиумите на Дани на асфалт в частност определено изпревариха и нашите очаквания. Що се отнася до Пол и мен, то от 11-ти да стигнем битката за подиума във Великобритания беше великолепно. Надявам се да се боря за още много такива места в бъдеще.

– Годината бе за подготовка не само за отбора, но и за вас двамата, тъй като трябваше да си подготвяте бележките от нулата на почти всяко състезание. През 2012 г. ви предстои още повече работа?

– Пол: Да, догодина ще се озовем на позната територия, където вече сме се състезавали, едва по средата на сезона. Ходихме до Монте Карло, което ще е първи кръг през 2012 г., посетихме и няколко други ралита, където събрахме малко информация. Много от надпреварите обаче ще са ни напълно непознати.

– Тази година обаче бяхте бързи, въпреки че не познавахте трасетата.

– Крис: Е, някои от отсечките бяха нови и за всички останали. Изостанахме малко повече в отделни етапи във Финландия и Германия, които са карани много пъти преди това, но като се имат предвид цялостните резултати от сезона, не мисля, че можехме да искаме повече.

– Кои бяха най-хубавите и най-лошите моменти през сезона?

– Крис: Спечелването на пауърстейджа в Испания определено бе един от върховете. Във Франция със сигурност бе ужасно, тъй като можехме да сме дори на подиума. Беше разочароващо. Но със сигурност научихме много от тази надпревара, възстановихме се и приключихме сезона с добри класирания.

– След Франция като че ли подходът ти беше далеч по-спокоен.

– Крис: По принцип желанието ни бе подходът към всички състезания да е еднакъв. Но във Франция вървяхме в топ 5 преди да катастрофираме. От това обаче човек също се учи. В Испания нямаше напрежение и затова успяхме да изпитаме повече удоволствие от ралито, а това ни помогна много.

– Така ли ще работите и догодина?

– Монте Карло и Швеция ще са много трудни, там е лесно да допуснеш грешка. Мексико е напълно ново за нас. Така че, да, ще имаме подобен подход и в началото на следващия сезон.

– По какво ще работите сега?

– Следващите 4-5 седмици ще се подготвяме за Монте Карло. Веднага след Коледа имаме още един тест. След това ще продължим работата заедно с Дани, Карлос и останалата част от тима. Важно е да останем във форма, тъй като след Монте Карло темпото се засилва.

– Пол, комуникацията е важна по време на ралитата? Ще търсиш ли подобрение в това отношение?

– Не, всичко е наред и сме готови. Комуникацията ни в автомобила е перфектна, екипът върши страхотна работа по радиото и разполагаме с последните технологии по отношение на интеркома. Така че всичко е наред.

– Какви са очакванията за следващия сезон?

– Крис: Искаме да направим успешен сезон. Ще развием още малко автомобила. Ще придобием още опит. Надявам се да сме в състояние да атакуваме най-високото стъпало на подиума. Но няма да е лесно на това ниво. Мисля, че трябва да гоним върхови резултати във вече познатите ни ралита. Но за целта всичко трябва да се напасне.

– Като стана дума за колата – първоначалните положителни впечатления потвърдиха ли с в реалните надпревари?

– Крис: И колата я разучавахме през изминалия сезон. Разбираш колко си добър единствено когато се изправиш срещу съперниците си. Само това се брои. Имахме дребни технически грижи, но тимът бързо се справи с тях. Във финалните три ралита и двата автомобила бяха много издръжливи и бързи. Ако напреднем още малко с цялостното представяне, ще имаме още един успешен сезон.