Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кристиан Хорнер: Формула 1 не трябва да се управлява от счетоводители

Кристиан Хорнер: Формула 1 не трябва да се управлява от счетоводители

37
0
ФИА

Формула 1 не трябва да се управлява от счетоводители, заяви по време на уикенда за Гран при на Белгия шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер. Той критикува плановете ФИА да се включи в споразумението за контролиране разходите на отборите и да упражнява надзор над харчовете. Идеята не среща одобрението на Ред Бул и Торо Росо, а не може да бъде въведена за догодина без единодушно одобрение.

Възможно е плановете ФИА да заеме по-сериозна роля в контрола на бюджетите да се отложат до 2014 г.

– Нашето разбиране по въпроса е доста просто: Формула 1 не бива да бъде управлявана от счетоводители. Това е спорт. Силни спортни и технически правила са по-добрият вариант да се контролират разходите. Важно е да не се задушава креативността и изобретателността, но е добре да се прави с мисъл за изразходваните ресурси. Като всеки друг отбор и ние искаме харчените пари да се следят отвътре, но вярваме, че това не бива да се прави чрез споразумение между екипите. Може обаче да се изберат отделни елементи – обясни Хорнер.

Ред Бул възразяват срещу договорка, контролираща само разходите по шаситата и искат същите изисквания и за двигателите. Ситуацията наистина е сложна, потвърди и шефът на Мерцедес Рос Браун.

– Споразумението между екипите и ФИА едва ли ще бъде прокарано за догодина без единодушно одобрение. Вярваме, че трябва да се следват политиките и принципите, служили добре на F1 в продължение на дълги години. Има силно мнозинство и нещата могат да се получат за 2014 г. – заяви Браун.