Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кристиан Хорнер: Очакваме от пилотите ни да се уважават на пистата

Кристиан Хорнер: Очакваме от пилотите ни да се уважават на пистата

55
0

След вече два дни анализи и обсъждане на ситуацията в тима на Ред Бул след катастрофата между Марк Уебър и Себастиан Фетел по време на Гран при на Турция, шефът на тима Кристиан Хорнер даде специално интервю, разпространено от пресофиса на екипа.

Какво се случи в 40-ата обиколка на Гран при на Турция?

– По време на Гран при на Турция се получи уникална ситуация, при която първите четири коли вървяха с разлики в рамките на 2 секунди, а Марк водеше от старта до 40-а обиколка. Състезанието бе най-бързото през сезона до този момент и всички тези четирима състезатели натискаха наистина здраво. В 38-ия тур Марк промени сместа [подавана към двигателя] въз основа консумацията на гориво, като избраният режим бе с цел пестене и това му коства средна загуба на време в обиколка от 0,18 секунди при запазване на същите обороти. Себастиан разполагаше с повече бензин от Марк в надпреварата и затова можеше да продължи с малко по-високо темпо в продължение на още няколко тура. Темпото на Себастиан в 38-а и 29-а обиколка се качи и той се залепи за Марк, като върху него самия бе оказван сериозен натиск от [Люис] Хамилтън. След много силно преминаване на девети завой Себастиан мина вляво, за да изпревари Марк. Марк държеше вътрешната линия и се настрои в защитна позиция, което и трябва да направи. Когато Себастиан бе на три четвърти от дистанцията, мръдна надясно. При това положение Марк задържа позицията си и резултатът бе контакт между двамата, резултатът от който бе отпадането на Себастиан, повреди в предната част на колата на Марк и загуба на двойна победа. В крайна сметка и двамата пилоти трябваше да си оставят повече място.

– Носи ли вина някой от състезателите за инцидента?

– Ние очакваме от пилотите си – като съотборници – да показват уважение един към друг и да си оставят достатъчно място на пистата. За съжаление нито един от тях не направи това в неделя и крайният резултат бе катастрофата помежду им. При предишните постигнати от нас шест двойни успеха имаше много случаи на борба между състезателите ни, но тогава те се придържаха към възгледите ни.

– Какво мислите за действията на Себастиан след излизането му от болида?

– Адреналинът му още бе крайно високо и очевидно изпитваше огромно разочарование, след като току-що бе катастрофирал и отпаднал от състезанието. Ще обсъдим всичко, но съм сигурен, че всичко ще бъде изчистено преди Канада.

– Неколцина смятаха след надпреварата, че вината е на Марк – защо?

– По принцип ние печелим като отбор и губим също като отбор. В неделя загубихме като екип, тъй като двамата ни пилоти се удариха. След преглед на цялата информация е ясно, че става дума за състезателен инцидент, който не биваше да се случва между съотборници. Не разполагахме с всички факти веднага след случилото се и моментално след финала на надпреварата, но сега и доктор [Хелмут] Марко споделя тази гледна точка.

– Какво мислите, че щеше да се случи, ако Марк и Себастиан не се бяха ударили?

– Приоритетът ни като отбор е да финишираме първи и втори, без значение в какъв ред. Състезанието в Турция между тях бе най-оспорваното през последните може би 12 месеца, докато същевременно Макларън ги подлагаха на значителен натиск. Темпото на Себастиан се подобри от 37-а обиколка нататък, като изглежда беше по-бързият от двамата пилоти на Ред Бул. Ако инцидентът не се беше случил, вярвам, че щяхме да спечелим двойна победа и максимум резултат във втори пореден старт.

– Доволен ли останахте от това, че Себастиан атакува Марк за лидерството точно в този момент от състезанието? Вървяха първи и втори – защо да не си запазят позициите?

– Като се вземе предвид темпото на двата Макларън-а и с оглед на факта, че Себастиан бе по-бърз от двете коли на Ред Бул, приоритетът бе да се спечели надпреварата. При сериозния натиск от Хамилтън, чиято кола бе със значително предимство в скоростта на правите, щеше да е невъзможно за Себастиан да го удържи. Затова за нас бе приемливо той да опита изпреварване.

– Давани ли са някакви заповеди от отбора на Себастиан да изпревари Марк?

– Нито единият състезател не е получавал инструкции да си сменя позицията. В Ред Бул Рейсинг няма заповеди от бокса – единствено искаме пилотите ни да се надбягват с уважение един към друг.

– Как ще разрешите ситуацията?

– Ние сме много силен отбор и ще седнем, за да обсъдим всичко открито заедно с пилотите. Ще си вземем поука от случилото се, за да не възникне повече подобна ситуация. Една от силните страни на Ред Бул Рейсинг е отборният дух, който е допринесъл за представянето ни до настоящия момент от сезона. И двамата ни пилоти са интелигентни хора и всичко ще бъде разрешено преди Гран при на Канада.

– Как ще се справите с пилотите си? Говорихте ли вече с тях?

– Разговарях и с двамата, като те са разочаровани от случилото се. Осъзнават, че трябва да представят тима и са нещастни не само заради личната си загуба, но и заради загубата на точки за екипа, който се труди толкова много преди надпреварата.

– Какъв е планът за по-нататъшното развитие на тима? Ще получи ли единият от двамата състезатели статут на номер едно?

– И двамата пилоти, както винаги е било досега, ще бъдат равнопоставени. Това няма да се промени.

– Извлече ли отборът някакви позитиви от това състезание?

– До 40-а обиколка надпреварата бе много позитивна за нас. Въпреки сериозното предимство в скоростта на правите на Макларън-ите успяхме не само да запазим позициите си с Марк при питовете, но и чрез стратегия да помогнем на Себастиан да прескочи Хамилтън след спиранията в бокса. Натискаха ни много здраво, но ние се държахме до 40-ия тур. Сега продължаваме напред – пак като отбор – и ще се концентрираме върху Гран при на Канада.

– Какво е мнението на г-н [Дитрих] Матешиц за инцидента?

– Дитрих разговаря с пилотите след катастрофата. Той винаги е подкрепял и двамата състезатели, а обобщението му бе: Случва се… Не трябва да говорим за миналото, а да се фокусираме върху бъдещето. Факт е, че имаме не само най-бързия автомобил, но и двама от най-добрите и бързи състезатели.