Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Куантум приключват сделката с Лотус, поеха ангажимент към Райконен и искат Хюлкенберг

Куантум приключват сделката с Лотус, поеха ангажимент към Райконен и искат Хюлкенберг

40
0
Лотус

Екипът на Лотус е приключил сделката с Куантум Моторспортс и финализирането й може да бъде обявено още утре. Консорциумът ще купи 35% от отбора и планира да инвестира около 200 милиона евро в тима от Енстън. Това трябва да стабилизира финансово Лотус, където този сезон имаше доста сътресения заради липсата на достатъчно средства. Стигна се дори до скандал с Кими Райконен, който заяви в Абу Даби, че за цяла година не е получил и едно евро и е готов да не кара в последните два старта за сезона.

Мениджърският екип на финландеца успя да постигне договорка с екипа сутринта преди вчерашната надпревара на пистата Яс Марина, която трая твърде кратко за Кими. Председателят на консорциума от частни инвеститорски фирми Мансур Иджас потвърди сделката и заяви, че разговорите с Райконен са предотвратили бойкота. Той допълни още, че след приключване на всичко около сделката, се очаква Лотус да подпишат с Нико Хюлкенберг.

Срещнах се с мениджъра на Кими Стив Робъртсън. Извиних се и на Кими, и на него. Възнамеряваме не само да изплатим изцяло всичко дължимо, но и да компенсираме служителите и мениджмънта. Убеден съм, че Райконен ще участва във финалните две състезания и ще изпълни професионалните си задължения към нас, както и ние към него – обясни Иджас. – Като идващи собственици и акционери изяснихме максимално предпочитанията си кой пилот да бъде привлечен. Искаше ми се преходът между Кими и следващия състезател – който вярваме, че ще е Нико Хюлкенберг – да е по-плавен, но понякога в живота нещата не се подреждат така добре. Мога да ви кажа, че имаше подготвен договор. Знам, че Нико се вълнува от възможността и според е въпрос на съвсем кратко време всичко да бъде финализирано. Той тепърва изгрява и има много време пред себе си. Предстоят му между пет и седем години, през които може да стигне до върха с добър автомобил и силни технология и отбор.

Шефът на Лотус в F1 Ерик Булие също бе категоричен, че всичко около Кими е уредено.

Не мога да навлизам в подробности, тъй като нещата са поверителни, но ситуацията вече е наред – заяви той.

Иджас пък каза още, че Куантум ще изчистят всички задължения на Лотус и ще доведат нови, висококачествени спонсори, които щели да станат ясни много скоро.

Те ще ни дадат възможност да се състезаваме в челото дълго време. Нека обобщя ситуацията така: отборът ще покрие много сметки тази седмица. Помолихме ги всичко да бъде платено максимално бързо – допълни той.