Начало MotoGP News Куартараро не одобрява намаляването на тестовете в MotoGP

Куартараро не одобрява намаляването на тестовете в MotoGP

160
0
Фабио Куартараро, Ямаха
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

Действащият световен шампион Фабио Куартараро не одобрява решението за намаляване на броя на тестовите дни в MotoGP за сезон 2023.

Малко преди старта на уикенда за Гран при на Испания  на пистата Херес, ръководният орган на MotoGP (ФИМ) обяви, че тестовете за сезон 2023 ще бъдат намалени до само осем официални дни през годината.

В предсезонната подготовка ще се проведат пет дни, разпределени в двудневен и тридневен тест. Такъв беше случаят както беше през 2022 г. Междувременно през сезона ще има два еднодневни теста след конкретно състезание, както и един в края на последния кръг.

Това означава, че тестът след състезанието във Валенсия ще се завърне след двегодишно прекъсване. Традиционното двудневно посещение на Херес ще бъде премахнато.

Според Куартараро, промяната в тестовете ще бъде еднаква за всички. Въпреки това той не е съгласен със загубата на единия ден за работа след края на сезона.

Тази година за първи път направихме два дни тестове в Малайзия [вместо три]. Смятам, че това беше достатъчно, каза Куартараро.

Но не съм съгласен с ограничаването на времето за изпитания след кая на сезона. В крайна сметка всичко е еднакво за всички. Така че не очаквам толкова голяма разлика.“

Пилотът на Сузуки Алекс Ринс заяви, че намаляването на тестовете ще се отрази на отбора в зависимост от това колко добре е подготвил мотора си за 2023 г.

Мисля, че това зависи от начина, по който работят нещата, които опитвате“, каза Ринс.

Например в нашия случай имахме късмет. Новият двигател на Сузуки, който бе представен преди сезона, работеше супер добре. Заради това имахме достатъчно дни за тестове.“

Но със сигурност ако повечето части или двигателя не работят толкова добре, бихме искали да направим повече тестови дни.“

Шесткратният световен шампион Марк Маркес е съгласен, че ефектът от намаляването на тестовете ще бъде различен за отборите. Според испанецът, разширенията календар е наложил промяна в графика на тестовете. Този сезон MotoGP ще има рекордните 21 старта, като има и две нови писти в лицето на Мандалика и Кими Ринг.

Ако по някаква причина имаме проблеми или това, което получаваме, не работи според очакванията на отбора, тогава мисля, че имаме достатъчно резерв. В крайна сметка ще можем да настроим мотора, обясни той.

Двигателят, с който разполагате във Валенсия, най-вероятно ще се използва в Малайзия, както и през следващия сезон.“

От друга страна, всички елементи на шасито и витлото могат да се обработват по време на сезона. Затова съм съгласен с намаляването на изпитанията. Не можеш да запазиш същите дни за тестове, ако увеличиш броя състезанията. Трябва да се намери някакъв баланс, защото в противен случай няма да имаме повече свободни уикенди през годината“, сподели Маркес.