Начало MotoGP News Куартараро недоволен от състоянието на пистата в Съединените щати

Куартараро недоволен от състоянието на пистата в Съединените щати

379
0
Фабио Куартараро
Фабио Куартараро, снимка Ямаха
Пилотът на Ямаха Фабио Куартараро заяви, че е крайно недоволен от състоянието на пистата Съркюит ъф ди Америкас. Французинът каза, че има твърде много неравности по трасето, което може да доведе до тежки инциденти в остатъка от състезателния уикенд. Неговото мнение бе подкрепено от други състезатели, които смятат, че пистата е твърде опасна и трябва да бъде преасфалтирана в близко бъдеще.

Световният шампионат по мотоциклетизъм се завърна на американска земя след като през 2020 състезанието бе отменено. Оттогава неравностите са станали много по-големи, особено при втори, трети и десети завой. Това накара Куартараро да сподели, че според него пистата не е подходяща за MotoGP.

„Tова ми прилича на писта, която използвам за тренировки с по-малък мотор. Състоянието на настилката е много лошо. Казах това още преди няколко години. Това не е трасе за състезания от MotoGP. Определено напдреварата ще бъде много трудна за всички. Видяхте колко мотора се разклащаха на десети завой. Това е голям проблем, защото тази част от трасето е много бърза и може да предизвика тежки катастрофи“, заяви Куартараро.

В отговор на това част от състезателите подкрепиха твърденията на Фабио и също изразиха своите опасения.

„Мисля, че ако догодина отново има проблеми с настилката, по-добре да не се състезаваме на тази писта. Трябва да се вземе решение най-скоро. Безопасността на пилотите трябва да бъде приоритет за организаторите на надпреварата“, каза световният шампион Жоан Мир.

Това не е първи случай, в който състезателите изпитват проблеми с неравностите. През миналата година Дорна извади пистата Бърно от календара заради проблемите с настилката и необходимостта от преасфалтиране.

Във връзка с това Алейш Еспаргаро бе още по-краен в своето изказване, заявявайки, че при това състояние на трасето не трябва да има състезание.

„Оплакваме се от състоянието на Съркюит ъф ди Америкас в продължение на много години. Въпреки това организаторите не правят нищо по този въпрос. Рекордът на трасето е от 2015, когато моторите бяха по-бавни в сравнение със сегашните. Това показва колко лошо е състоянието на асфалта. Според мен опасността е твърде голяма и би било логично, ако състезанието не се проведе по план“, каза Алейш Еспаргаро.