Начало MotoGP News Куартараро разкритикува стюардите на ФИМ в Аржентина

Куартараро разкритикува стюардите на ФИМ в Аржентина

149
0
Фабио Куартараро, Ямаха
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

Фабио Куартараро разкритикува стюардите на ФИМ в Гран при на Аржентина. Пилотът на Ямаха не разбира защо Такааки Накагами (LCR Хонда) не е получил наказание заради това, че го е ударил в надпреварата на пистата Термас де Рио Ондо и е съсипал неговото състезание.

В края на миналата седмица Куартараро участва във втория кръг от сезон 2023 в MotoGP в Аржентина. Световният шампион от 2021 г. водеше оспорвана битка за позиции в дъното на челната десетка.

Куартараро имаше контакт с Накагами в първата обиколка на Гран при на Аржентина. Благодарение на това той трябваше да напусне очертанията на пистата и да премине зоната на сигурност, което му коства загуба на няколко позиции. В крайна сметка той финишира седми след като направи няколко изпреварвания в края на мократа надпревара

Инцидентът между двамата ба разгледан от стюардите на ФИМ, които решиха да не наказват японеца. Куартараро остана озадачен от това решение на комисарите. Пилотът на Ямаха подчерта, че в състезанието в клас Moto3 Аюму Сасаки е бил понижен с една позиция точно заради подобно действие срещу свой съперник.

„Не, не разбирам какво правиха стюардите на ФИМ“, заяви Куартараро. Гледах състезанието в клас Moto3. Аюму направи изпреварване в завой №5, което беше наистина чисто. Да, той леко докосна друг пилот и получи наказание. В същото време ние в MotoGP го правим постоянно.“

„Той [Сасаки] бе преместен с една позиция назад. В същото време [Така] просто унищожи състезанието ми в един завой и не получи нищо. Честно казано не знам какво се случва и дали все още същите хора правят тези неща“, добави състезателят на Ямаха.

Изказването на Куартараро е продължение на критиките към работата стюардите на ФИМ по време на уикенда в Портимао. Тогава редица състезатели се оплакаха от действията на комисарите заради отделните инциденти в спринта и основното състезание.

Световният шампион от 2021 г. призна, че е можел да се бори за позиции в челната петица ако не е бил контакта с Накагами. Въпреки това Куартараро призна, че от Ямаха все още не са намерили най-добрите настройки на мотора и имат сериозно изоставане спрямо лидерите.

„Искам да кажа, че не бих казал „много положителни неща за мотора на Ямаха. Все пак е положително, че показахме добро темпо както на мокро, така и на сухо. Всъщност първият ни ден от теста беше последният ден на Портимао [тест] и нямаме истинска база за сравнение.“

„Опитахме да променим мотора по време на FP1 и FP2, но в крайна сметка беше трудно. В спринта започнах с друга настройка. Ако [основното] състезание беше сухо, то тогава щях да опитам с другия мотор. В крайна сметка все още не сме готови да се борим за челни позиции. Винаги се ядосвам, защото искам да бъда на върха, но знам, че има много работа, за да бъда там“, завърши Фабио Куартараро.