Начало MotoGP News Куартараро с първа победа в MotoGP, Марк Маркес със счупена ръка след...

Куартараро с първа победа в MotoGP, Марк Маркес със счупена ръка след падане

1157
0
Фабио Куартараро
Фабио Куартараро; снимка: Ямаха SRT

Сезон 2020 в MotoGP започна с Гран при на Испания и първа победа на Фабио Куартараро в най-високия клас на световния шампионат. Пилотът на Ямаха SRT потегли от полпозишън, загуби няколко места в началните обиколки на надпреварата, но скоро започна да наваксва позиции. Води битка с Маверик Винялес за лидерството в състезанието на пистата Херес и надделя. Така пилотът, който бе Новак на годината за миналия сезон, записа първи успех в MotoGP.

„Усещането е невероятно. Не мисля, че съвсем съм осъзнал какво стана. Според мен ще стане, когато изгледам отново състезанието“, сподели Куартараро след финала.

„Жалко, че семейството, приятелите ми и феновете не бяха на пистата, за да видят успеха. Но е прекрасно най-после да съм на най-високото стъпало на подиума. Беше великолепно състезание, представянето ни бе невероятно постоянно, въпреки че условията бяха наистина лоши. Имаше много малко сцепление. Въпреки това се чувствах прекрасно на мотора и благодаря на отбора и на всички.“

„Един от най-плашещите моменти стана на същото място, където имах проблем миналата година. Всичко обаче премина добре. Последните 10 обиколки ми се сториха страшно дълги. С всеки изминал тур обаче се чувствах все по-добре. Тази победа е за семейството ми и специално за брат му, за най-добрия ми приятел и мениджъра ми, за всички фенове, които не можеха да са на пистата и толкова изстрадалите през последните 4 месеца хора.“

Винялес завърши втори в първия кръг за 2020 г., а трети бе Андреа Довициозо с Дукати

Маверик отбеляза, че няма търпение за следващия уикенд, тъй като вече има представа какво иска да подобри по мотора си.

„Може би мека предна гума не бе най-доброто решение, но сега ни предстои втори старт на Херес и според мен имаме добър потенциал“, допълни Винялес.

Довициозо заяви, че този подиум е като победа за него.

„Това състезание бе сериозно предизвикателство и не мислех, че подобен резултат е постижим. Обаче не се предадох до края и се справих без грешки. Не се чувствах напълно комфортно на мотора и като цяло ми липсваше скорост“, каза Довициозо.

По време на състезанието Марк Маркес счупи ръка при падане. От Хонда съобщиха, че той няма други сериозни травми, но ще остане под наблюдение поне 12 часа. Утре пилотът ще отпътува за Барселона, където във вторник ще претърпи операция. Засега не е ясно колко време ще отнеме възстановителният период.