Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица събуден от изкуствената кома

Кубица събуден от изкуствената кома

76
0

Роберт Кубица бе събуден днес – той изкара нощта в изкуствена кома след 7-часова операция на дясната му ръка. Полският пилот претърпя вчера тежка катастрофа по време на рали Ронде ди Андора и бе подложен на хирургическата интервенция в болница Санта Корона в Пиетра Лигуре (Италия). Мениджърът му Даниеле Морели, останал неотлъчно до състезателя, е успял да разговаря с него.

Най-после успях да поговоря с него и Роберт показа, че перфектно разбира всичко. Умът си е на мястото и сме невероятно облекчени. Това определено ни дава надежда. Очевидно изпитва сериозни болки в ръката и крака. [Възстановяването] ще отнеме време – заяви Морели.

Лекарите останаха сравнително доволни от изхода на операцията, а състоянието на Роберт бе определено като стабилно, но сериозно. Присъствието на професор Марио Игор Росело вдъхна известен оптимизъм за изхода от ситуацията, тъй като той е специалист точно в областта хирургия на ръката. Той даде и най-пълните разяснения за направеното до момента:

Дясната предмишница е разрязана на две места със значителни поражения на костите и сухожилията. Направихме всичко възможно да възстановим функциите. На 7 лекари, разделени на два екипа, операцията отне общо 7 часа. Единият екип бе от болница Сан Паоло (Савона), който по принцип третира такива травми, а другият бе от ортопедичното отделение на Санта Корона (Пиетра Лигуре). В края на интервенцията ръката на Роберт бе топла, което е окуражаващо. Необходими са обаче поне шест дни, за да проверим кръвообращението на крайника – обясни професорът.

Междувременно шефът на екипа на Рено във Формула 1 Ерик Булие заяви в официално съобщение от тази нощ, че всички са шокирани от катастрофата на полския пилот.

Всички в Рено му желаем бързо възстановяване. Впечатлени сме от начина, по който лекарите се погрижиха за него и бихме искали да благодарим на целия екип в болница Санта Корона за професионалния подход и отдаденост – допълни той.

Булие и Виталий Петров ще посетят днес Кубица. Шефът на отбора защити поляка и желанието да се състезава в надпреварата:

Той обича да кара рали. Знаехме какви са рисковете, както и Роберт. Не сме искали робот или корпоративен състезател за пилот и решението бе взето заедно.

Дори при пълен успех на хирургическата интервенция обаче процесът на възстановяване отнема до година. За състезател времето може да бъде по-кратко (поради редица причини), но Кубица едва ли ще се състезава във Формула 1 през 2011 г. В Рено са изправени срещу тежко решение, но ще им трябва титуляр, който да замести поляка, а това е крайно сложна задача, като се има предвид, че Роберт е един от най-високо ценените таланти в падока. По принцип в екипа разполагат с цели пет резервни състезатели, но има свободни пилоти като Ник Хайдфелд, Нико Хюлкенберг и Педро де ла Роса. Дори името на Кими Райконен бе свързано с Рено в настоящата ситуация.