Начало Избрани Кубица ще се върне зад волана на Алфа Ромео С42

Кубица ще се върне зад волана на Алфа Ромео С42

1064
0
Роберт Кубица, Алфа Ромео
Роберт Кубица, снимка Алфа Ромео

Роберт Кубица ще се върне зад волана на Алфа Ромео С42. Полякът ще участва в първата свободна тренировка за Гран при на Франция във Формула 1 за сметка на Валтери Ботас. Това ще бъде второ участие за ветерана след това в Барселона.

Кубица е резервен пилот на Алфа Ромео от сезон 2020. Преди това той караше за екипа на Уилямс. Миналата година 37-годишният състезател замести Кими Райконен в Нидерландия и Италия.

Освен в F1, полякът се състезава и в световния шампионат за издръжливост (WEC) и завърши на второ място в клас LMP2 в 24-те часа на Льо Ман.

Титулярният пилот на Алфа Ромео Валтери Ботас няма търпение да се върне на Пол Рикар. Финландецът има един подиум на трасето, спечелен през 2019 г.

„Пол Рикар е писта, която ми харесваше през последните години. През 2019 г. тук спечелих и подиум. Локацията на трасето не много далеч от мястото, където живея, така че за мен е почти като домашно състезание. Знам, че трябва да запазя високото си самочувствие. Както винаги, целта ни този уикенд е да постигнем добър резултат. Бях разочарован, че завърших извън точките в Спилбърг. Все пак положителното нещо беше доброто възстановяване след старта в питлейна и някои добри битки. Борбата в средата на колоната отново ще бъде много оспорвана. Както миналата година очаквам състезанието да бъде интересно. Трябва да се съсредоточим върху това да работим по най-добрия начин на пистата и да се върнем там, където ни е мястото“, сподели Ботас.

Другият пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу също има известен опит на Пол Рикар. Китаецът се е състезавал на френското трасе в по-малките формули.

„Състезавал съм се на тази писта през 2016 г. в F3 и през 2019 г. в F2. Очаквам с болид на F1 да бъде напълно различно на такава писта. Този иикенд отново всичко ще бъде изцяло ново за мен и нямам търпение да започна работа. Има известно усещане за недовършена работа след последните състезания. Определено не получихме това, което заслужавахме в последните няколко старта. Смятам, че имаме шанс да се справим добре тук и да се върнем към нивата на представяне, които показахме в Канада. Конкуренцията ще бъде огромна. Готов съм да изляза на пистата и да дам най-доброто от себе си“, каза Жу.

Шефът на Алфа Ромео Фредерик Васьор е оставил зад гърба си последните две надпревари. Французинът иска неговите пилоти отново да са в зоната на точките.

„Идваме във Франция с мотивацията да се върнем там, където ни е мястото. Имахме две доста трудни състезания на Силвърстоун и Шпилберг, в които не успяхме да спечелим точки. Екипът работи усилено, за да разбере причините за представянето ни. Уверени сме, че можем да се върнем на нивото, на което се радвахме досега през сезона“, каза Васьор.

„Средната част на полето става по-близка състезание след състезание. Това води до изключително интересни битки. Нашата цел е да завършим на върха в тази бора. В Австрия завършихме малко извън челната десетка. Подобряването на този резултат трябва да бъде отправната ни точка за този уикенд. Миналата година имаше голям брой изпреварвания на Пол Рикар, което би трябвало да е добра индикация за тазгодишните автомобили. Както винаги, трябва да сме в най-добрата си форма и да сме готови за всяко предизвикателство, за да запазим добрите резултати, които показахме досега“, добави шефът на Алфа Ромео.