Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица: Не очаквах пак да съм пред Ферари и Мерцедес

Кубица: Не очаквах пак да съм пред Ферари и Мерцедес

41
0

Седмо място на грида взе Роберт Кубица за утрешната надпревара на испанската писта Каталуния. Полският пилот заяви след финала, че според него е извлякъл максимума от своето Рено R30.

– Нямаме кой знае колко голям пакет новости за този старт, така че е окуражаващо да сме пред едното Ферари и единия Мерцедес – това не го очаквах – призна Кубица. – Наясно съм колко трудна ще е утрешната надпревара. Интересно ще е да видим как ще се справят меките гуми със сериозното тегло на колите в началото. Според мен състезателното ни темпо ще е подобно на това в квалификацията, така че се надявам на силно представяне и да спечеля точки.

Така всъщност очакванията на главния състезателен инженер Алан Перман за запазване на статуквото в голяма степен се оправдаха.

– Роберт е пред единия Мерцедес, а това е добре, тъй като мислехме, че те може да се откъснат напред спрямо нас. Нямаме особено притеснения за износване на спирачките по отношение на надпреварата, така че се надяваме на силно представяне – допълни техническият ръководител.

Виталий Петров обаче нямаше никакъв късмет, след като разби колата си в последната свободна сесия, наложи се да смени скоростна кутия и получи наказание. Заради санкцията той няма да стартира 14-и (каквото време постигна следобед), а 19-и.

– Изпуснах Q3 само за три десети [от секундата], а това е знак, че отново сме напреднали – и аз, и тимът. В началото дори не бях сигурен, че ще успея да участвам в квалификацията след сутрешния инцидент, при който изпуснах линията и попаднах в локва на влизане в четвърти завой. Затова трябва да кажа огромно благодаря на механиците, тъй като свършиха отлична работа да поправят болида. Утре състезанието ще е трудно, защото тук не е лесно да се изпреварва, но пък всичко може да се случи и ще дам най-доброто от себе си, за да се придвижа напред – категоричен бе руснакът.