Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард анализира проблемите на Макларън

Култард анализира проблемите на Макларън

41
0
Дженсън Бътън

– Еуфоричното празнуване в неделя вечер на Ред Бул, след като спечелиха титлата при конструкторите само шест години след закупуването затъналия в проблеми екип на Ягуар, бе в ярък контраст с настроението в съседния моторхоум в претъпкания падок на Интерлагос – пише в последната си колонка за английския Телеграф Дейвид Култард.

Бившият пилот от Формула 1 посвети материала си на Макларън, от чийто последен триумф като конструктори изминаха вече 12 години. За същия период отборът има три титли при пилотите (на Мика Хакинен – през 1998 и 1999 г. и на Люис Хамилтън през 2008 г.). Шотландецът изрично уточнява, че изпитва силна емоционална привързаност към тима, в който изкара цели девет сезона и няма никакво намерение да им натяква неуспехите.

– Просто вярвам, че точно сега много ги боли, тъй като тяхната мисия е да печелят състезания и шампионати. Макларън като бизнес и марка се разви неимоверно много в последното десетилетие, но липсата на трофеи поражда някои деликатни, но неизбежни въпроси – пише Култард.

Според Дейвид Мартин Уитмарш върши чудесна работа начело на отбора и наистина иска да си създаде репутация извън сянката на Рон Денис, чийто пост пое миналия сезон.

– Пилотите също трябва да поемат част от вината. Люис по принцип надскачаше възможностите на болида си тази година, но направи и някои грешки в ключови моменти. Що се отнася до Дженсън Бътън, то той без съмнение е по-уязвим спрямо специфичните характеристики на управление на МР4-25 от съекипника си. Иначе направи много солиден сезон, а предричаха, че съотборникът му буквално ще го отвее – анализира шотландецът.

Култард смята, че Дженсън е много сигурен пилот, който на практика не допусна грешки през сезона, но трябва догодина да е по-силен.

– При всички положения обаче талантът на пилотите няма да има никакво значение, ако Макларън не изкарат автомобил, който да е в състояние да спечели титла. И тук точно се намира уловката. Преди време Уитмарш заяви, че ако искаш коренна промяна в изхода, е необходима коренна промяна в процеса. Е, процесите се извършват от хора, така че да очакваме скоро промени? Можем само да предполагаме. Както вече споменах, по никакъв начин не смятам Макларън за отбор в криза. Статистиката често е подвеждаща. Просто този сезон не им се получи. Те ще се върнат. Вероятно с чудо в неделя – завършва Дейвид.