Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Маса безспорно е разочарованието на годината

Култард: Маса безспорно е разочарованието на годината

37
0
Дейвид Култард,Джеки Стюарт,Кристиан Хорнер

За бившият пилот от Формула 1, Дейвид Култард, бразилецът Фелипе Маса безспорно е разочарованието на 2011 г. Това заяви без заобиколки шотландецът в своята колонка във вестник The Telegraph. В нея Култард прави ревю на изминалия сезон.

„Не искам да казвам, че някой е най-слабия пилот, защото във Формула 1 слаби пилоти няма“, обяснява Култард. „Но пък имаше няколко пилоти, които просто не бяха в категорията на съотборниците си. И тук трябва да посочим без съмнение Маса и Уебър.

Но ако трябва да отлича само един, това ще е Фелипе, защото той не успя да постигне по-добър резултат през годината от петото място. А в Маранело едва ли са доволни от подобно представяне.

Ако трябва да избера пък пилот на годината, никой не може да ме обвини в пристрастие заради принадлежността му към Ред Бул, това безспорно е Себастиян Фетел. Алонсо също бе брилянтен, при това с материал, който отстъпваше на останалите. Дженсън Бътън пък не само победи Хамилтън, но дори успя да изпревари Алонсо и Уебър в класирането, като при това австралиецът караше колата, която се смяташе за еталон през сезона. Това е забележително. Но трябва да отбележим дебело, че Себастиян е прекрасен пилот, без всякакво съмнение.

Състезанието в Канада пък определено бе най-интересното състезание. Заради дъжда станахме свидетели на най-дългата фаза с кола за сигурност на пистата. Фенове, пилоти и отбори трябваше дълго да чакат преди рестарта, но чакането определено си струваше с драматичната си заключителна част. Победата на Дженсън 20 минути преди края изглеждаше толкова невероятна, че направо ми се стори магическа.

Момента на година за мен пък бе в последното състезание, когато разговарях с Рубенс Барикело. Може би неговото последно състезание. Опитахме се да си спомним за всеки път, когато той е плакал през кариерата си. Особено бяхме развълнувани от разказа му за неговата роля на Имола през 1994 г., когато неговият приятел и ментор Аертон Сена загина. Разбира се говорихме и за останалите пъти и тогава осъзнах, колко прекрасни бяха последните 17 години и колко много продължавам да обичам този спорт, колко много ми липсва!“