Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Не омаловажавайте титлата на Фетел заради това, че е с най-бързата...

Култард: Не омаловажавайте титлата на Фетел заради това, че е с най-бързата кола

38
0
Себастиан Фетел

Спечелването на втора поредна титла от Себастиан Фетел не бива да се омаловажава заради факта, че автомобилът на германеца е най-бързата кола в настоящия шампионат на Формула 1, твърди Дейвид Култард. Големият въпрос според шотландеца е дали Ред Бул и пилотът могат да продължат да поддържат същото темпо.

Не бях свидетел на това дали Себастиан спази обещанието си да празнува цяла нощ в неделя, тъй като веднага след състезанието летях направо за Токио. Но видях новия двукратен световен шампион на пресконференция ден по-късно и явно е наблегнал на пиячката – в някакъв момент ми залепи целувка на бузата! – написа Култард в колонката си за британския Телеграф. – Иначе вече се чуха приказки, че сме свидетели на нова ера на превъзходство, от типа Ферари-Шумахер, че следващото десетилетие ще принадлежи на Ред Бул. Основите са налице: Себ е само на 24, има дългосрочен договор, техническият шеф Ейдриан Нюи и началникът на екипа Кристиан Хорнер също са свързани с Милтън Кийнс. И ако не беше двойният дифузьор на Браун през 2009 г., Себ вероятно щеше да празнува трета корона сега.

Въпреки всичко обаче бившият пилот от F1 не смята, че има вариант Ред Бул да са толкова доминантни, колкото бяха Ферари в началото на века. Причината за това са различните условия, както и фактът, че в наши дни издръжливостта е на наистина високо ниво:

Ферари имаха невероятна комбинация от ум и специалисти. Освен това колите им бяха не само бързи, но и здрави още от края на 90-те. Това бе гръбнакът на успеха им. Сега всички са доста издръжливи. Второто нещо е, че Ферари можеха да си позволят да харчат повече от съперниците си преди години. Притежават своя писта (Муджело), а тогава тестовете не бяха ограничени. Бриджстоун правеха гуми специално за Михаел. Беше трудно за когото и да е да се състезава с подобно нещо.

Всичко това е променено сега: изпитанията са крайно лимитирани, харчовете – също. Култард твърди още, че и ясният статут на Михаел Шумахер като номер едно в отбор е допринесъл за тоталното превъзходство на Скудерията преди години.

Често съотборниците му просто караха за него. А в Ред Бул, независимо от възприятията на някои хора за фаворизиране на Фетел, то едва ли някой би се усъмнил наистина в това, че Марк Уебър получава същото отношение и възможности – допълва Култард. – Последните две години също така бяха далеч от случилото се през 2004 или 2002, когато Шумахер спечели титлата 6 кръга преди края. Понастоящем конкуренцията е жестока. Разликите са минимални, а на грида има петима световни шампиони. О, и ако не сте забелязали, болид на Макларън спечели надпреварата. Според мен сме свидетели на нова златна ера във Формула 1, а не връщане към мрачните дни на доминация на един тим. Себ и Ред Бул просто свършиха далеч по-добра работа този сезон от всеки друг и затова трябва да бъдат аплодирани, а не критикувани.